Általános és jelentős visszaesés uralja az építőipart, egyetlen nagy projekt sem látszik még a szerződésállomány szintjén sem - mondta a Napinak Horváth Lajos. A KSH elemzője rámutatott, már a tavalyi év is nagyon gyenge volt, de míg akkor néhány kereskedelmi és ipari épület, út- vasút- és autópályaépítés javított az adatokon, idén egyetlen, komolyabb megbízást jelentő  közbeszerzést sem írtak ki.

Még mindig gyorsulva zsugorodik az építőipar rendelésállománya, ez biztossá teszi a legalább 10 százalékos termeléscsökkenést tavalyhoz képest, ami az ágazat 6 szűk esztendejét figyelembe véve a termelés 45 százalékának eltűnését jelenti - kommentálta a most megjelent  júniusi adatokat a Napinak Koji László. Az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke arra számít, hogy ősszel megszaporodhatnak a kis értékű, tanévkezdéssel kapcsolatos,  megbízások, ám ezek sok esetben még a túléléshez sem lesznek elegendőek, többek között azért sem, mert az ágazat jövedelmezősége is tovább romlik.

A 2,2 százalékos termelői ár növekedés ugyanis azt jelzi - hangsúlyozta Koji, hogy  az építőipar még az általános 4 százalékos inflációt sem képes érvényesíteni az áraiban. A piaci szereplők számára ez a két mutató - a rendelésállomány és az árak - jelzi legpontosabban a szektor kilátásait. Jelenlegi alakulásuk pedig arra utal,  hogy még nem érte el a a gödör alját a termelés, sőt még a mélypont sem látszik - tette hozzá Koji.

Minden várakozást felülmúl az építőipar csökkenésének mértéke - mondta a Napinak Petz Raymund. A GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezetője kifejtette, most már biztos, hogy éves szinten 10 százalékos csökkenésre módosítják az ágazat termelésének alakulására készített prognózist. Az előrejelzés tavaly októberben még 4 százalékos növekedéssel számolt 2011-re, januárban már 0 százalékra rontották a növekedési kilátásokat, ez módosult júniusban 5, rövidesen pedig 10 százalékos csökkenésre.

Egyetlen befektetői körnél sem körvonalazódik a keresletbővülés lehetősége - hangsúlyozta Petz. Negatív trend uralja a lakásépítést, a lakossági építkezéseket, a vállalati szektorban  a feldolgozóipar néhány területén kívül nincs beruházási szándék, az állami beruházásokat pedig Ócsa kivételével inkább visszavonják - tette hozzá az ügyvezető. A kereslet élénkülése nélkül pedig nem keletkezik építőipari megrendelés. A GKI rövidesen elkészülő ingatlanpiaci felmérése,  mely a piaci szerelők várakozásait, beruházási szándékait tükrözi, sem kecsegtető az építőipar számára.