Még többe kerül az építkezés

Az építőanyagok és építési termékek drágulására, a kereslet növekedésére és az építőipar 10-12 százalékos idei bővülésére számít az építőanyag-ipar érdekképviseleteit tömörítő Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ). Több ezer munkavállaló hiányzik az ágazatból.
Domokos László, 2017. április 28. péntek, 19:38
Fotó: Napi.hu

A társaság tájékoztatása szerint a korszerűsítési pályázatoknak is köszönhetően nő a kereslet egyebek között a hőszigetelőkre és a nyílászárókra, de az uniós projektek tavalyi visszaesése után a többi terméknél is növekedés várható az idén.

A MÉASZ különösen erős emelkedésre számít a tégla termékeknél - a tavalyi első negyedévhez képest 25-30 százalékos bővülésre -, de várhatóan más áruknál (falazati termékek, vakolatok) is ellensúlyozta a keresletnövekedés a januári hideg miatti kiesést.

Az égetett cserépnél a növekedés még várat magára, mivel a tető értelemszerűen a projektek végén készül el. Kedvező folyamatként értékeli a szövetség, hogy az épületgépészeti termékek piacán egyre nagyobb a jó minőségű áruk részesedése.

Az építőiparban az élénkülés az év eleji előrejelzések szerint alakul: az ágazat teljesítménye januárban 18,5 százalékkal, februárban 15,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 10-12 százalékos bővülést vár idén. A MÉASZ hozzátette, hogy a beruházói igények - különösen a szerkezetépítő szakmákban (kőműves, betonvas-szerelő, szigetelő) - meghaladják a kivitelezői kapacitásokat, ráadásul a piaci visszajelzések szerint a külföldön dolgozó szakemberek hazatérése sem érzékelhető, így továbbra is több ezer munkavállaló hiányzik az építőiparból. A szervezet ezért az átképzések ösztönzését javasolja többek között a munkanélküliek és a pályaelhagyók bevonásával.

HOZZÁSZÓLÁSOK