Megcsappant a cégalapítási kedv az építőiparban

A kedvező gazdasági feltételeknek köszönhetően augusztusban jóval kevesebb céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás, mint egy évvel korábban. Az Opten céginformációs szolgáltató szerint azonban ez az ágazat sincs még túl a válság nehezén, újabb mélypont várható.
NAPI, 2009. szeptember 23. szerda, 14:47
Fotó:

Az Opten felmérése szerint augusztusban mindössze 137 építőipari cég ellen indult felszámolás, mely jóval kevesebb az előző év azonos időszakában csődbe ment 154 céghez képest. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint azonban a javulás vélhetően nem az ország recesszióból való kilábalásának, hanem a cégbírósági szabadságolásokra vezethető vissza. Így a javuló tendencia csak átmeneti állapot, az építőipar még jó ideig magán viselheti a válság hatásait.

Az igazgató véleményét erősíti az is, hogy bár a felszámolások száma valóban csökkent, de a végelszámolások számában nem tapasztalható ilyen mértékű visszaesés. Augusztusban 101 építőipari cég ellen indult végelszámolás, míg a tavalyi év azonos időszakában csak 55 cég ellen kérvényezték ezt tulajdonosaik.

Szakemberek szerint ugyanakkor pozitív eredmény, hogy idén közel feleannyi cég alakult, mint a tavalyi évben. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a korábban megszűnt vállalkozások romjain nem jönnek létre újabb, tiszavirág-életűnek szánt cégek.

HOZZÁSZÓLÁSOK