Megdöbbentő fizetések - így áll a húzóágazat

A tavalyi 19 százalékos csökkenés után idén 10 százalékos növekedést vár az építőiparban az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). A szektort az uniós projektek és a lakásépítés pörgeti idén, de vannak kockázatok is. Termeléshatékonysági problémák, létszám- és kontrollhiány veszélyezteti a 2017-es teljesítményt.
Szepesi Anita, 2017. február 27. hétfő, 18:16
Fotó: Istockphoto

Az idei év fő hajtóerejét az építőiparban az uniós forrásból megvalósuló állami megrendelések és a lakásépítés jelenti majd, minden alágazat bővülni fog, összesen 10 százalék körüli lehet a növekedés - jósolja az ÉVOSZ az ágazat kilátásait összefoglaló elemzésében. A szövetség év végéig 20 ezer lakás építésére szóló megrendelésre számít. A KSH 2016-ban 31,5 ezer lakásépítési engedélyt regisztrált, szemben az egy évvel korábbi 12,5 ezerrel.

Ágazati szinten 2017-re bruttó 10-15 százalékos béremeléssel kalkulál a szövetség.

Az építőipari átlagbér jócskán elmarad nem csak a versenyszféra átlagától, de a nemzetgazdasági átlagétól, is. Az eltérés tavalyi mértékét az alábbi táblázat mutatja.

Alkalmazásban álló bruttó bére 2016
Havi átlagkeresetElőző év=100
Építőipar195 933102,4
Nemzetgazdaság272 500106,5
Versenyszféra273 562105,3
Forrás: ÉVOSZ

Prognózisuk szerint az építőipari árak idén átlagosan 5-6 százalék közötti növekednek. Az elmúlt évben az átlagos áremelkedés ágazati szinten 2,8 százalék volt. Az átlagot leginkább az épületek építése alágazatban haladta meg a drágulás  (4,3 százalék), míg az egyéb építményeknél 1,7, a speciális szaképítési alágazatban 2,9 százalékos volt.

Az építőipar idei teljesítményére pozitívan ható tényező közé sorolják az 5 százalékos áfát, a csokot, az egyszerűsített építési engedélyezést, a bővülő uniós források mentén növekvő szerződésállományt és a beruházási hitellehetőségeket is. A szövetség szerint javít a vállalkozások likviditásán a teljesítésigazoló szakértői szerv (TSZSZ) működése, kedvező hatást gyakorolt az új közbeszerzési törvény, a  minimális rezsióradíj 2860 forintra emelése és a foglalkoztatási költségek elismerése.

Ugyanakkor termeléshatékonysági problémákkal is szembesül az ágazat, hiányoznak a szakmunkások, itt a generációváltás, gondok vannak a projektek előkészítésével, a nem megfelelő ellenőrzés miatt a kóklerek elterjedésével és beszerzési problémák is akadnak - állapítja meg a szövetség összefoglalója.

Az ágazat 2015/2015-os teljesítményének területi eltéréseit az alábbi grafikon mutatja.HOZZÁSZÓLÁSOK
 

konrada, 2017.02.28 13:34

@laci_52:
Nadena! Szegény fiatal napi.hu-s gazdasági szagértő döbbenetét nem volna szabadna így leoltanod!
Most mehet szegényke sírva haza az anyukájához, hogy a szerkesztő bácsi hagyta, hogy hülyét csináljon magából, amikor címlapon mutatta meg, hogy a szagértő kolléga min döbbent meg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.02.28 13:19

@konrada: Nevezzük nevén a gyereket: az alvállalkozóknál nagyon elterjedt a feketemunka, egy jó építőipari szakmunkás legalább napi 20 ezret keres, papír nélkül, zsebbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

konrada, 2017.02.28 13:03

Tényleg megdöbbentőek az építőipari átlagfizetések ahhoz képest, hogy nem lehet embert találni oda a nemzetgazdasági (a képzettség, munkakörnek megfelelő) fizetés átlagánál jóval magasabb fizuért se.
...mert az emberek nem akarnak annyiért dolgozni, inkább elmennek azokhoz a kis cégekhez, ahol - a statisztika szerint - annál jóval kevesebet adnak.

Megdöbbentő! (Legalábbis a napi.hu újságírójának, aki nem tudja, hogyan működik az építőipar: a tényleges munkát általában a pár fős alvállalkozók végzik, akik elég kreatívan könyvelnek...;)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html