A befogadott támogatási igénylések átlagos összege 1,3, míg a hitelé 4,5 millió forint volt. Az építtetők részéről is országszerte egyre intenzívebb az érdeklődés, az elmúlt három hónapban megduplázódott a takarékoknál folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyletek száma. A Takarékbank szerint idén megduplázódhat a lakásberuházások száma, a fellendülés jövőre mintegy fél százalékponttal járulhat hozzá a GDP bővüléséhez.

A fiókokba betérő ügyfelek mintegy 60 százaléka továbbra is a 10+10 milliós támogatás iránt érdeklődik, azonban januárhoz képest lényegesen több kérdés irányul a használt lakás vásárlásához és bővítéséhez igénybe vehető támogatási és hitellehetőségekre. A január óta beadott igénylések mintegy 10 százaléka vonatkozott a 10+10 milliós konstrukcióra. Az érdeklődők többségének legalább egy vagy két gyermeke van, kisebb számban érdeklődnek olyanok, akiknek még nincsen gyermekük.

Egyre tudatosabbak az ügyfelek

Általános tapasztalat, hogy a két új csok rendelet megjelenése óta az ügyfelek tájékozottabbak és tudatosabbak lettek, többnyire előzetes tájékozódás után, konkrét kérdésekkel érkeznek a takarékok fiókjaiba. Emellett körültekintőbbek is a támogatás esetleges kockázatait illetően. Ezzel együtt sokan egyelőre elsősorban lehetőségeik felmérése és tanácsadás céljából keresik fel a takarékokat.

A fióki forgalom mellett kiemelt érdeklődés övezte a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjai által februárban 8 vidéki megyeszékhelyen megrendezett csok fórumokat is, amelyeken a résztvevők az ingatlanpiaci folyamatokra, a csok feltételrendszerére, az elérhető lakáscélú hitelkonstrukciókra és az igénylés folyamatára vonatkozó tájékoztatás mellett egyedi kérdéseikre is választ kaphattak. A rendezvényeken összesen több mint kétezren vettek részt, egyes helyszíneken többszörös volt a túljelentkezés. A fokozott érdeklődésre tekintettel a takarékok további vidéki helyszíneken tervezik csok-fórumok szervezését.

A családok otthonteremtési kedvezménye keretében a takarékszövetkezetek 1500 fiókjában az év elejétől igényelhető lakáscélú, vissza nem térítendő támogatás, míg a 10+10 millió forintos kamattámogatott hitel február eleje óta érhető el a takarékok fiókjaiban.