Megújult Magyarország második legnagyobb zsinagógája

Átadták vasárnap a felújított szegedi zsinagógát, a 114 éves épület külső rekonstrukciójához szükséges 950 millió forintot a kormány biztosította - írta az MTI.
Szepesi Anita, 2017. szeptember 3. vasárnap, 20:58
Fotó: MTI Fotó

Heisler András, a Mazsihisz elnöke hangsúlyozta, sikerült a magyar zsidó történelem egy szakrális gyöngyszemét eredeti szépségében helyreállítani. Az épület a magyar szecesszió remeke, Európa egyik legszebb zsinagógája - mondta az elnök, aki reményét fejezte ki, hogy hamarosan a belső felújítás is elkezdődhet.

Botka László (MSZP) polgármester beszédében emlékeztetett arra, hogy 236 éve kapott letelepedési engedélyt az első zsidó ember Szegeden. Néhány év alatt erős zsidó közösség alakult ki a városban, amely meghatározó hatással volt az iparosodásra, a kereskedelem fejlődésére, a polgárosodásra, az árvíz utáni újjáépítésre. Értéket adtak a városnak és az utókornak, Szeged általuk is lett az, ami - tette hozzá.

A csaknem egy éve elkezdődött munkálatok során helyreállították a kupolás tornyos szerkezetű épület tetőszerkezetét, a külső homlokzatot, a kerítést, elvégezték a bádogosmunkákat, megszépültek az ólomüveg ablakok és ajtók, a tornyokba kerültek a szociális helyiségek. A felújítás részeként helyreállítják a zsinagóga bibliai növényeket bemutató kertjét is.

A szegedi új zsinagóga Löw Immánuel rabbi iránymutatásával, Baumhorn Lipót tervei alapján 1903-ban készült el. A monumentális, 48,5 méter magas mór-szecessziós stílusú épület Európa negyedik, Magyarország második legnagyobb zsinagógája. Az épület üvegkupolája és a zsidó ünnepeket bemutató ólomüveg ablakok Roth Miksa alkotásai.

Kép forrása: MTI Fotó/Rosta Tibor

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.09.04 18:06

@Miserables3:
A zsidóság ősidők óta együtt él a magyarsággal, mit több számtalan kiváló embert adott nemzetünknek.
És az ország mégis szörnyű bűnöket követett el ellenük. A zsinagóga megújítása ehhez képest egy cseppnyi jóvátétel csupán. Bűneiknek is része van abban, hogy ma kevesen vannak.
Tekintsük a magyar kultúra és a hagyományok ápolását a megújult zsinagógában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Miserables3, 2017.09.04 17:57

Izraelban adnak pénzt katolikus templomokra ?Úgy őszintén mi köze a magyarságnak egy más nép vallási szokásainak fenntartására ?Szegeden év vagy 10 izraelita és ebbe ekkor pénzt dobtak ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html