Történetének második legrosszabb értékét mutatta januárban a fővárosi ingatlanindex, amelynek értéke tavaly január óta -29 és -33 között ingadozik. A piac szereplők szerint a kicsivel mélypont feletti stagnálás folytatódik, s az ingatlanpiac várhatóan a közeljövőben sem kel fel a padlóról- mondta Akar László, a mai sajtótájékoztatón.

A negyedéves rendszerességgel végzett felmérés újdonsága, hogy az eddig a legoptimistábban megítélt raktárpiaci megítélés 2010. elejére rögtön a lakáspiac után következik borúlátásban.


Az irodapiacon a fejlesztők leheletnyi elmozdulást érzékeltek, ez azonban nem jelent mást, mint nagyon halvány fényt, egy nagyon hosszú alagút végén - hangsúlyozta Akar.

Az irodapiacot egyébként késleltetve érte el a válság, melynek eredményeként a kihasználtság a 2008. évi 84 százalékról 2010. januárjára 75 százalékra csökkent, miközben a bérleti díjak is lemorzsolódtak.

A visszaesés leginkább a divatos, budai „A"kategóriás irodaházakat érintette, ebben a körben 12 százalékkal csökkent a kihasználtság, míg a pesti „B" kategóriás épületeknél csupán 6 százalékkal nőtt az üresedés. Az irodapiaci áresés a használt épületeke érintette legerősebben, ezek körében 8-10 százalékot is elért a csökkenés.
 

A piaci szereplők változatlanul a lakáspiac helyzetét látják a legsötétebben, az új lakásépítés a GKI prognózisa szerint idén az 1990-es szintre, vagy az alá esik vissza, ez 19-20 ezer új lakást jelent az év végére. Javulás az lakásépítésben 2011. előtt nem is várható - véli Akar.


Az ingatlanpiac soha nem volt még ilyen mélyen - hangsúlyozta Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke is. Az állam magára hagyta a lakáspiacot, nincsenek elérhető hitelek, kedvezmények, a panelprogram támogatásai is csak jelentős csúszásokkal vehetők igénye. A piac működőképességéhez a támogatásokat össze kellene vonni, és nem halasztható tovább a szociális bérlakásprogram megalkotása - tette hozzá.