A bérleti díjak csökkenése markánsan rányomta bélyegét az elmúlt évre. A csökkenés mértékét befolyásolta a pénzügyi háttér, az irodaházak elkészülés előtti esetleges megvásárlása és a befektetési stratégia. A fejlesztői, tulajdonosi reakciók is ezt tükrözték. A túlélés szempontjából legfontosabbnak továbbra is a lokáció emelhető ki - állítja az elemzés.


A bérlők szemszögéből sosem voltak ilyen jó lehetőségek, ennek ellenére nem sokan éltek a kínálkozó alkalommal. Ennek oka, hogy a költözés okozta komplikációkat a cégek nem szívesen vállalják, ellenben a bérleti szerződések újratárgyalása kézenfekvő és kényelmes megoldást kínál olyan üzleti környezetben, ahol a bérbeadók 90 százaléka rugalmasan kezeli a feltételeket.

A költözés inkább a kisebb, 200-1500 négyzetméter közötti irodahelyiségek bérlőire volt jellemző - mutat rá Saly Miklós, a Colliers budapesti irodabérbeadási igazgatója.

A cég prognózisa szerint 2010-ben várhatóan 171 480 négyzetméterrel bővül a kínálat, az irodabérleti tranzakciók számában nem számítanak emelkedésre, összességében alacsony mértékű piaci tevékenységet jósolnak, kis emelkedéssel a második félév során.


A helyzetet rövidtávon mindenképpen javíthatja a nemzetközi szolgáltató központok (shared service centerek) budapesti megjelenése, amely minden bizonnyal jó hatással lesz a felszívási rátára is. További pozitívum, hogy folyamatos az érdeklődés Magyarország iránt az üzleti tevékenységek kiszervezésére (outsourcing), a gazdasági válság ugyanis ezt a területet befolyásolta legkevésbé.


„A Colliers múlt évi tapasztalatainak fényében 2010-re a nagyobb bérlőknek inkább egy testre szabott (build-to-suit) épületre szóló előbérleti szerződés aláírását javasolnám a költözés helyett, míg a bérbeadók, tulajdonosok számára a rövid távú, „sok kicsi sokra megy" bérleti stratégia vezethet eredményre." - összegezte a piaci elemzés tapasztalatait Saly Miklós.