A magyar állam 2015-ben és 2016-ban 290 ezer hektár földet hirdetett meg eladásra, aminek kétharmadát el is adta. A kormány adatszolgáltatása azonban nem könnyítette meg a tisztánlátást a földárverésekkel kapcsolatban, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet honlapjára megyénkénti bontásban és pdf-formátumban tette közzé az árverések eredményeit - írja cikkében az Átlátszó portál. 2016 nyarán, a földeladások lezárulta után a Greenpeace rendezte táblázatokba az adatokat, és Vágó Gábor aktivista közvetítésével átadta őket feldolgozásra az Átlátszónak.

A közel 250 ezer információt tartalmazó adatbázis térképekkel itt érhető el: fold.atlatszo.hu.

A földárveréseken egy tulajdonos maximum 300 hektárhoz juthatott. Mészáros Lőrinc és ifjabb Mészáros Lőrinc a pályázatokon összesen 440,4 hektárnyi földet szerzett meg - összesítette az adatokat az oknyomozó portál. A felcsúti Fő utca 311/5. alá bejelentett családtagok (Mészáros Lőrinc, a felesége és Beatrix nevű lánya) együttesen 1014,4 hektárnyi földet vásárolhattak, míg Ágnes nevű lánya 245 hektárt vett, a polgármester öccse pedig 291 hektárt. Az Átlátszó szerint így összesen a Mészáros család több mint 1550 hektárnyi földet szerzett meg az árveréseken.

Mészáros Lőrinc a Napi.hu kiadásába megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 friss listája szerint 120 milliárd forintos becsült vagyonnal az ötödik legmódosabb magyarnak számít - ráadásul az ő vagyona nőtt abszolút és relatív mértékben is a legtöbbet az utóbbi egy esztendőben az élmezőnyben.