Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Székesfehérvári Egyházmegye közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A nyerteseknek a főépület teljeskörű kivitelezése, míg a tornacsarnok szerkezetkész megépítése a feladatuk.

Az ajánlatkérő szeptember 5-én kötött szerződést a négy nyertes céggel.

Indult még a tenderen a budapesti székhelyű EB Hungary Invest Kft. együtt a Laterex Építő Zrt.-vel, a felcsúti Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. (a cég Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó és három gyereke tulajdonában van), továbbá a székesfehérvári székhelyű SHS Építő Tervező és Kivitelező Kft. is.

A munkaterület átadásával megkezdődött Tatabányán egy 12 osztályos katolikus gimnázium felépítése, amelyhez felhasználják a 119 éves, egykori bányakórház épületét - közölte a Székesfehérvári Egyházmegye az MTI-vel. Az egyházmegye a Modern városok programban 3,6 milliárd forintot kapott a beruházásra. Az összegből első ütemként a kulcsrakész középiskolai főépület, valamint a szerkezetkész tornacsarnok készülhet el - mondta Dózsa István vagyonkezelő.

A tornaterem befejezésére, valamint a külső környezet rendezésére, parkoló és kerítés építésre, az udvar kialakítására további 2,2 milliárd forintra lenne szükség. Az egyházmegye az összeg biztosítására további forrásigényt nyújtott be a kormányhoz. A leromlott állagú ingatlant 2016 őszén kapta meg a katolikus egyház. A területen a nem hasznosítható épületeket már elbontották, de eredeti állapotába állítják vissza a kórház helyi védettséget élvező homlokzatát.

A tervek szerint az Octopus Invest Kft. 14 hónap alatt készül el a beruházás első ütemével. A főépületben 12 osztályos gimnáziumot alakítanak ki kápolnával, szaktantermekkel, csoporttermekkel, könyvtárral, laborokkal, informatikai helyiségekkel az ingatlan alagsorának, két szintjének és tetőterének hasznosításával.

A gimnázium 2021-ben fogadhatja az első tanulókat. Az intézmény a Tatabányán már működő óvoda és általános iskola nevelési kínálatát egészíti ki. A Szent Erzsébet Óvodában 170 gyermeket gondoznak, a Szent Margit Általános Iskolában 272 diák tanul. A gimnázium épületében felmenő rendszerben, nyolc év alatt 12 osztályban 400 fiatalra számítanak.

A bányakórházat a Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat építette 1900-ban, ez a megyeszékhely egyik legrégibb középülete. Az ingatlan harminc évig üresen állt, korábbi tulajdonosa, a megyei önkormányzat többször próbálta értékesíteni, közben pedig az épület teljesen leromlott, életveszélyessé vált. A kórház a száz évvel ezelőtti bányásztelepülés központjában található, közelében van a Jászai Mari Színház, a Tiszti Kaszinó, a Szent István templom és a település első községházája.