A NAPI Online mintegy harminc budapesti és főváros környéki ingatlanirodát kérdezett meg az ingatlanpiac idei történéseivel kapcsolatban. A körkép Magyar Ingatlan Klub, az IngatlanMax és az Ingatlanbank.hu segítségével készült el.

Az árak és a piac

Az árak a beszámolók szerint többnyire stagnálnak, de többen már némi csökkenésről számoltak be. Egy II. kerületi közvetítő szerint például az árak ugyan alapvetően stagnálnak, de a nagyértékű ingatlanoknál mérséklődés következett be. Ez alól kivétel az igazi luxuslakás, amiért szinte bármilyen négyzetméterárat megad egy szűk réteg.

A megkérdezettek mintegy fele az év elején a használtpiac élénkülését érzékelte, míg a másik ötven százalék stagnálást tapasztalt, s hasonló a vélemények megoszlása abban a tekintetben is, hogy az év hátralevő része mozdulatlanságot vagy kisebb-nagyobb javulást hoz-e. Többen a szokásos tavaszi élénkülésben bíznak. Abban gyakorlatilag teljes az egyetértés, hogy jelentős a túlkínálat - bár ez nem minden szegmensre igaz.

Miért áll, ha áll?

Az, aki a piac mozdulatlanságát érzi, részben a korábbi, kedvezményes hitellehetőségek kiváltotta vásárlási hullám utáni lanyhulással, a minőségi váltáshoz szükséges fizetőképes kereslet hiányával, a jelenleg rendelkezésre álló kölcsönök magas terheivel, illetve a vevők kivárásával magyarázza a kialakult helyzetet. Szerintük a vevők egyrészt a választások utáni, számukra talán kedvezőbb állami intézkedésekre várnak, másrészt arra, hogy az új lakásokat érintő áfacsökkentés hatása átgyűrűzzön a használtpiacra is. Van, aki szerint a túl nagy kínálat bizonytalanítja el a vevőket, míg más úgy látja, hogy a gyenge megtérülés miatt már nem vonzó az ingatlan, mint befektetés. Mindemellett az is közrejátszhatott, hogy az emberek nem szeretnek hidegben, rossz időben költözködni, lakást felújítani

Miért élénkült, ha élénkült?

Az élénkülésről beszámolók egy része úgy véli, a vevői érdeklődést erősíthette az adóbevallási időszak, vagyis az, hogy a tavaly értékesített lakások árát egy másik otthonba kellett beforgatni. Egyes vélemények szerint a kisebb-nagyobb mértékben csökkenő árak és az új hitellehetőségek is közrejátszottak.

Sok esetben az élénkülés csak a vásárlói érdeklődés növekedését jelenti - részben az árcsökkenésről szóló sajtóhírek nyomán -, nem a megkötött adásvételi szerződések számának gyarapodását. Továbbra is igaz, hogy az eladó otthonok sokszor 10-30 százalékkal túlárazottak, így nem csoda, hogy tetemes a túlkínálat. Másfelől többen azt tapasztalják, hogy a vevők egy-két kategóriával jobb lakást akarnak, mint amire pénzük van, így vásárlás helyett csak az érdeklődés marad.

Lendület-faktorok

A Fészekrakó-program az ingatlanosok tapasztalatai szerint eddig nem sok vizet zavart, ám a lakáslízing elterjedéséhez, a felújítás kedvezményes áfakulcsához már komolyabb reményeket fűznek. Volt, aki megjegyezte, hogy a kisebb banki hitel-önrész is segítene, a panelekk esetében pedig az adhatna lendületet, ha szélesebb körben bevezetnék a lakásonkénti távhő-mérést.

Mit hoznak a választások?

Az országgyűlési választások piacra gyakorolt esetleges hatásairól vegyesek a vélemények. Amennyiben a nyertes politikai oldal - bár erre a költségvetés helyzetének ismeretében nemigen van esély - javít a hitellehetőségeken, vagy egyéb támogatási módozatokat vezet be, az élénkítheti a keresletet. Aki kedvezőbb lehetőségre számít, az jelenleg nyilván inkább kivár. Más vélemények szerint épp a várható megszorítások hozhatnak élénkülést, még a választások előtt. A vélemények többsége szerint azonban közvetlenül nem befolyásolják a piacot a választások, míg mások a politikai eseményekre negatív tényezőként tekintenek.