Mi lesz a plázákkal? - itt vannak a kormány tervei

A kormány szerdai ülésén is tárgyalt a plázastopról. Az új törvénytervezetet minden 300 négyzetméter feletti kiskereskedelmi egység felépítését egy központi, kormányzati bizottság engedélyéhez kötné - írja az Index.
Index.hu, 2011. október 19. szerda, 18:15
Fotó: Napi.hu

Az ötletgazda LMP múlt héten vonta vissza a plázastopra vonatkozó előterjesztését, amit eredetileg a Fidesz is támogatott. A lépést azzal indokolták, hogy kiderült: a kormány célja nem az építkezések közelében élők befolyásának a növelése, hanem egy olyan engedélyeztetési rendszer bevezetése, amivel meg lehet akadályozni, vagy meg lehet nehezíteni a nagyobb kereskedelmi láncok felépítését.

A kormány a fejlesztési döntéseket előbb egy önálló intézmény, később a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalra feladatkörébe utalta volna.Az LMP a törvényjavaslatát akkor vonta vissza, amikor egy kormánypárti módosító úgy változtatott a javaslaton, hogy a nemzetgazdasági és a vidékfejlesztési tárca által delegált tagokból álló bizottság dönthessen minden 300 négyzetméternél nagyobb magyarországi beruházásról. A kormány most egy olyan törvényjavaslatról egyeztetett, ami lényegében a legutolsó módosító mintájára készült.

Szakértők szerint a törvény elfogadása a mostaninál is mélyebbre lökné az építőipart, ezen keresztül pedig nagyon kedvezőtlen hatása lenne a gazdasági növekedésre.

A KSH adatai szerint az építőipari termelés volumene 15 százalékot meghaladóan csökkent egy év alatt, ez a hatás a törvény elfogadásával várhatóan fokozódna.

A törvény elfogadása ugyanakkor nagyon megnehezítené az ingatlanfejlesztők dolgát: egyszerűen kiszámíthatalan lenne, hogy egy adott területen milyen fejlesztéseket lehetne megvalósítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2011.10.19 19:50

Gondolom, a minisztériumi bizottságban csupa ellenzéki/szakember lesz...
Ha jól látom, forradalmi kormányunk a pártállami korrupció ellen is totális háborút indított.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html