A Napi Gazdaság cikke

Rövidesen újra megnyílik az Andrássy úti Párisi Nagyáruház, az egykori Divatcsarnok. Az 1882-ben épült műemlék épület belső átriuma, a lépcsősor és a lenyűgöző Lotz terem újra eredeti pompájában csilloghat, emellett a belső terek megnyitásával és a különleges üvegfalakkal az egész ház átláthatóvá is vált.

Üröm az örömben, hogy a piac fogadókészsége egyelőre nem engedte, hogy az újjászülető belső átriumos lépcsőfeljárót a maga funkcionalitásában is élvezhessék az épületet használók, a felsőbb emeleteken csupán kristálymotívummal tarkított üvegfalon keresztül gyönyörködhet benne a kíváncsi látogató. Nem akadt ugyanis olyan bérlő, mondjuk egy divatmárka "személyében", aki az áruházat úgy, ahogy van, a maga 5700 négyzetméterével bérbe vette volna, hogy élhessen az egyenplázáktól eltérő, egyedi atmoszférájú enteriőr adottságaival.

A multibrandek kelet-közép-európai koncepciójába úgy látszik jobban illeszkednek a kétségkívül könnyebben berendezhető, két szinten nagy alapterületet kínáló dobozok, mint egy kacskaringós áruházbelső, noha a Budapesttől nem túl távoli Bécsben meglepő módon tudnak élni a hasonló kialakítású épületek adottságaival. Csörgő Anita, a bérbeadással megbízott Colliers International kiskereskedelmi üzletágvezetője szerint néhány éven belül mindenképpen beköszöntő piaci fellendülés változtathat ezen a helyzeten, és talán tíz-húsz éven belül visszaalakulhat az áruház annak, amire minden adottsága predesztinálja.

Hogy a projektgazda Orco is ebben bízik, abból látszik, hogy a kereskedelmi területeket döntően elfoglaló, a földszinten, az első emeleten és a Lotz teremben berendezkedő Alexandrával tíz évre kötötték meg a bérleti szerződést, noha a bérlő felől lett volna igény a hosszabb távú elköteleződésre. A könyváruház egyébként különleges szerepet szán itteni jelenlétének, egyedi koncepció mentén, speciális, ide tervezett bútorokkal, a plázáktól eltérő stílusban kíván berendezkedni könyveivel, kávézójával és vinotékájával együtt.

A Lotz termet afféle kulturális színpadként könyvbemutatók és egyéb kulturális rendezvények számára tartogatja. Fejük felett, a másodiktól a hetedik szintig irodákat alakított ki az Orco, a szintenként bérbe vehető terekben a minőséget és a korszerű technológiát is átjárja az épület patinája. A legfelső két emelet és a tetőterasz csak kiváltságosoknak látható, a kétségkívül lenyűgöző körpanorámában minden valószínűség szerint egy exkluzív klub tagjai gyönyörködhetnek majd, ha az egyre komolyabbá váló tárgyalások végére pont kerül.

Több mint egy év van hátra az Orco másik belvárosi műemlék kereskedelmi központjának megnyitásáig. A Váci 1. néven újjászülető Tőzsdepalotában a bontás mellett már az építés is elkezdődött, azonban a százévesnél is idősebb ház rekonstrukciója még tartogathat meglepetéseket a beruházóknak.