A márciusban elhunyt Demján Sándor még életében jóváhagyta, csapata most végrehajtja: ha nem romlik el a tőkepiaci hangulat, ősszel tőzsdére lép a WestEnd - tudta meg a Gránit Pólus menedzsmentjétől a Forbes magazin.

A tőzsdei bevezetés előkészítése már zajlik, a koncepción már egy ideje dolgoznak, a jogi környezet tiszta: a WestEnd úgynevezett szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (szit) lép majd a tőzsdére. "Ez nem jelenti azt, hogy a fő tulajdonosok kiszállnának - mondta a lapnak Ágházi Gyula, a Gránit Pólus vezérigazgatója -, hiszen hosszú távon is jó befektetésnek tekintik a WestEndet. Ha azonban a piaci hangulat is kedvező lesz, akkor idén ősszel legalább 25 százalékban kistulajdonosok is beszállhatnak.

Így bárki részesedhet a Demján-csoport és Csányi Sándor tulajdonolta (egy ciprusi és egy hongkongi cégen keresztül) kereskedelmi komplexum hasznából. A WestEnd Budapest legjobban kihasznált, legforgalmasabb és legdrágábban bérbe adható kereskedelmi komplexuma 84 ezer négyzetméteren, az üzletek mellett irodákkal és egy szállodával (Hilton Budapest):

  • évente 21,2 millió ember látogatja
  • az üzletek kihasználtsága 97 százalékos
  • az üzletek bérleti díja 50 euró/hó/m2 - ez duplája a 2. legdrágább budapesti plázának, ami az Allee, ráadásul a válságban sem csökkent, 2006 óta enyhén emelkedik
  • az üzletek forgalma 4000 euró/hó/m2
  • a Westend Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. árbevétele 3,4 milliárd forint, az adózás utáni nyeresége pedig 232 millió forint volt 2016-ban.

Demján Sándor utoljára tavaly decemberben beszélte át tulajdonos- és menedzsment társaival a következő három év stratégiáját. A két kiemelt terület a WestEnd és a mellette lévő óriástelek, mindkettő fejlesztésére megvan a stratégia - írta a májusi Forbes.

A kép forrása: MTVA Bizományosi/Róka László.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!