A Magyar Művészeti Akadémia szerint Nagy Ervin  tanulmányait Pannonhalmán a Bencés Gimnáziumban (964-68),majd a Budapesti Műszaki Egyetem építészkarán (1970-75) és a  Magyar Építőművészek Szövetségének Mesteriskolájában (1981-83) folytatta.

Pályafutását a Vátinál, a  Makovecz műteremben kezdte (1975-81, Makona Gmk), majd 1981-89 között egy kisszövetkezetnél, ezt követően, 1989-90 között a svédországi VBB építészirodánál folytatta. 1990-től saját irodát vezet (Kupola Építésziroda), 1989-2004 Balatonakarattya főépítésze, 2001-től Budapest Hegyvidék (XII. ker) főépítésze.

2005-től Magyar Művészetért Alapítvány kurátora és a Magyar Művészeti Akadémia tagja.2003-ban elnyerte a Magyar Művészetért díjat, 2004-ben a Magyar Művészeti Akadémia aranyérmét, 2006-ban az Alternatív Kossuth-díjat.

Makovecz Imre 2004-ben a Magyar Művészeti Akadémia aranyérmének átadásakor így méltatta Nagy Ervint, (korábbi beosztott tervezőjét): "Van egy építész, aki semmilyen támogatást, semmilyen elismerést nem kapott meg Magyarországon, annak ellenére, hogy normális, egészséges és kemény férfiként felvette a kesztyűt a Posta Bankkal szemben, s olyan épületet tudott megépíteni, a Hattyú-házat, melynek negatív változatát ott láthatjuk a Széna tér túloldalán.

Ez az építész korábban belső viharait és kétségeit leküzdve dolgozott a nyolcvanas években, szembe helyezkedve a kommunista világgal, miután kimondták a halálát ezerhétszáz magyar falunak. Eljött ő is építeni velünk együtt, lehetetlen körülmények között, anyagi feltételek nélkül, és végigcsinálta ezt a küzdelmet. Ma ott tart, hogy felvállalta - mint annak idején Kós Károly - egy morális szférában a tevékenységet, főépítész a XII. kerületi önkormányzatnál. Ott, ahol a Sváb-hegyen a maffiózók és mások világát kell megpróbálnia visszavezényelni egy olyan világba, amelyben nem kell letagadnunk azt, hogy valamikor a Sváb-hegy az elegancia, a szellemi élet, a természetes emberi viselkedés világa volt."