Nagyot változik a cafeteria: Ön is szeretni fogja!

Az idén új elemmel, a mobilitási célú lakhatási támogatással bővült az adómentesen nyújtható cafeteriaelemek köre. Ezt a lehetőséget a szigorú feltételek miatt 2017-ben országosan is csupán alig néhány esetben vették azt igénybe. Jövőre nagy változás jöhet, mivel sokkal kedvezőbbé válnak a kondíciók - adta hírül a BDO Magyarország.
Domokos László, 2017. szeptember 22. péntek, 17:01
Fotó: Napi.hu

Az idei feltételek között komoly megszorítás volt, hogy csakis határozatlan idejű szerződéssel lehetett a támogatást igénybe venni - állapította meg Makár Andrea, a BDO Magyarország vezető cafeteria-tanácsadója. Jövőre a juttatás már várhatóan határozott idejű szerződések esetén is járhat, ráadásul annak összege is jelentősen emelkedhet.

A legnagyobb összeg az igénybevétel első két évében jár: ekkor az alkalmazottak a minimálbér 40 százalékát kitevő támogatáshoz juthatnak adómentesen. Ez jövőre - amennyiben a jogszabályt az eddig megismert terveknek megfelelően hirdetik ki - a minimálbér 60 százalékára nőhet, ami - a minimálbér várható emelkedését is figyelembe véve - több mint másfélszeres növekedést jelent. A harmadik és a negyedik évben az idei 25 helyett a minimálbér 40 százaléka lehet majd az elérhető támogatás a változtatást követően. Négy éven túl az eddigi 15 helyett pedig 20 százalékos mértékű támogatást biztosít majd a rendszer.

A feltételek között szerepel, hogy az állandó lakhely legalább 60 kilométerre vagy tömegközlekedési eszközzel oda-vissza legalább három órára legyen a munkahelytől, és e körön belül a munkavállalónak semmilyen lakástulajdona, illetve haszonélvezeti joga ne legyen. Jövőre az utóbbi feltétel is enyhül, és immár csak a többségi tulajdon lesz a kizáró ok.

Lehet, hogy ez sem lesz elég?

Az a megszorítás, hogy ugyanazon bérlakásnál, melyet többen is bérelnek, csak a bérlők egyike élhet a támogatással, várhatóan jövőre is megmarad, abban az esetben is, ha esetleg a szobákat külön szerződés alapján veszik ki az albérlők. Ez valódi probléma, életszerű helyzet ugyanis, hogy egy távoli településről többen, összefogva költöznek közös munkahelyük közelébe.

A legnagyobb akadály azonban továbbra is az, hogy a bérlakáspiac adózás szempontjából továbbra is szürke zónának számít, a főbérlők többsége emiatt nem ad bizonylatot a havidíj megfizetéséről - véli a BDO Magyarország szakértője. Bár a kormány azon intézkedése, hogy 2018-tól egységessé és összességében kedvezőbbé válik a lakáskiadásból származó jövedelmek adózása, javíthat ezen a helyzeten, egyelőre nehezen becsülhető meg, hogy ez a javulás milyen gyors és mekkora mértékű lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2017.09.22 20:38

Ez is egy nagy baromság..
1: Ha valaki csak 50 km re lakik az sem tud bejárogatni az esetek többségében
ráadásul aki tulajdonos az nem biztos hogy egyáltalán bemehet az ingatlanába a haszonélvező azt ugyanis simán megtilthatja .Attól hogy Ő a tulaj tehát nem biztos hogy ott tud lakni, a haszonélvező jogosult a használatára és a bérbeadásra is !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html