Többé nem kell tétlenül nézniük a bécsieknek, ha egy önkormányzati lakóépületről pereg a vakolat, besüvít az ablakon a szél vagy mozog a lépcső korlátja - mostantól ugyanis online platformon jelenthetik be az ilyen hibákat. Ehhez csupán regisztrálniuk kell és megadniuk a kifogásolt épület címét. A probléma leírásán túl akár képet is feltölthetnek a panaszuk nyomatékosításához.

A honlapon keresztül érkező bejelentésekre két-három napon belül válaszolnak, és arról is tájékoztatják az érintetteket, mikor várható a lakóépület felújítása. Az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanok szanálásának tervezése során pedig figyelembe veszik a lakosságtól érkező kifogásokat is. Az online platform révén az érdeklődő bécsiek azt is megtudhatják, hogy hol, milyen épületfelújítások zajlanak illetve zajlottak a városban.

Bevonják a városlakókat

A Wir machen Wien schöner! nevű projekt célja, hogy a városlakókat is bevonja az önkormányzati lakóépületek felújításába és ezáltal a városrészek megújításba. Az osztrák főváros 1984 óta 6,6 ezer lakóépület - 304 ezer lakás - szanálását támogatta összesen 4,5 milliárd euróval. A felújítási munkálatok teljes költsége eléri a 6,31 milliárd eurót.

Bécsben jelenleg 247 lakóépület felújítása zajlik 650 millió euró értékben, amihez a város 380 millió euróval járul hozzá - ismerteti az aktuális adatokat Michael Ludwig városi tanácsnok. A megfizethető lakhatást, szociális fenntarthatóságot és átfogó felújítási stratégiát szem előtt tartó "finom városmegújításnak" köszönhető, hogy "Bécsben az 1970-es évek óta 42 százalékról 3 százalék alá csökkent a komfort nélküli lakások aránya".