Nem csitul a vihar a Duna-parti CET körül

A Duna-parti CET fejlesztője közleményben szólítja fel a Fővárosi Önkormányzatot, hogy határolódjon el Kasper Oosterhuis múlt héten megjelent állításaitól. A holland tervező egy általa összeállított listára hivatkozva szeretné rátenni a kezét a Fővárosi Önkormányzat által - az érintett magyar kivitelezők és a fejlesztő szerint vitathatóan - lehívott teljesítési bankgarancia egy részére. Eközben a megvalósításban résztvevők tételesen cáfolják az építész elfogult állításait, jogi lépeseket tesznek és etikai vizsgálatot is kezdeményeznek ellene.
NAPI, 2011. május 9. hétfő, 13:15
Fotó:

A Porto Investment felháborítónak tartja Kasper Oosterhuis múlt heti sajtónyilatkozatát, és jogi lépéseket tervez az építésszel szemben. "Hozzon kétmillió eurót, és kijavítom a hibákat" (...) "Ha pedig a főváros is egyetért velünk, akkor továbbra is visszatartja a korábban letétbe helyezett egymilliárd forintot. Abból a kárpótlásra (mármint a saját cége részére) és a helyreállításra is futhatja" - nyilatkozta egy hetilapnak Oosterhuis.

"A Porto a mai napig kereste a holland építésszel a közös hangot, de ez most sajnos úgy tűnik, végleg elveszett" - állítja a közleményben a CET-et fejlesztő Porto Investment. "Az épület a tulajdonos Főváros által is elfogadott kiviteli és gyártmánytervek alapján a legjobb anyagokból és minőségben épült fel, nincs mit helyreállítani és nincs kit kárpótolni. Felháborítónak tartjuk, hogy Oosterhuis olyan pénzt szeretne megkaparintani, amelyhez semmi köze és amelytől becsületes magyar vállalkozások és családok egzisztenciája függ.

A teljesítési bankgarancia Főváros általi lehívása törvénysértő volt, melyet a Kormányhivatal jogvéleménye is alátámasztott és a sajtó is részletesen taglalt. Éppen ezért még ez év januárjában beperelte a generálkivitelező WHB konzorcium a Fővárost a pénz visszaszerzése céljából. A holland építésznek ugyanakkor ehhez semmi köze, ezért felvetése a jó erkölcs határait súrolja. Nyilatkozatától a garanciát lehívó és visszatartó Fővárosi Önkormányzatnak is el kell határolódnia!" - figyelmeztet a beruházó.

A Duna-parti CET-et fejlesztő Porto Investment Hungary Kft. és az épületet engedélyezésig tervező holland ONL iroda (Kasper Oosterhuis és felesége Lénárt Ilona cége) a kiviteli tervek elkészülte előtt, közös megegyezéssel szerződést bontott egymással. Egy márciusi bejárást követően, amelyet a Fővárosi Önkormányzat műszaki szaktanácsadójának, a FIMŰV Zrt-nek megbízásából történt, Kasper Oosterhuis egy listát nyújtott be a fejlesztőnek, amelyben az "eredeti tervektől" való eltérésekre és általa "hibásnak" vélt műszaki megoldásokra hivatkozik. A beruházó - bár jogilag semmi köze az ügylethez - elsősorban a megvalósításban részt vevő magyar szakemberek védelmében határozottan és tételesen cáfolja ezeket a vádakat, ráadásul álláspontja szerint a holland tervező több ponton is súlyosan elfogult a témában.

A közlemény szerint a beruházó az elmúlt időszakban - a Fővárosi Önkormányzatot is külön tájékoztatva - többször megkereste a holland építészt és felajánlotta, hogy az általa kérdésesnek ítélt pontokat nyilvános fórumon vitassa meg a megvalósításban résztvevő szakemberekkel és kivitelezőkkel, hogy a felek elkerüljék az egyoldalú, szubjektív és szakmaiatlan üzengetéseket és minden érdeklődő tiszta képet kapjon a helyzet állásáról. A felkérésre Kasper Oosterhuis nem válaszolt.
A nyilvános szakmai érvpárbaj nélkül a Porto Investment a kritikákat a nemzetközi és magyar építészeti, kivitelezési szakértelem egyoldalú kétségbevonásának és sárba tiprásának tekinti.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK