Nem találja ki, hol épül a legtöbb pláza

Oroszországban az év első hat hónapjában több bevásárlóközpont területet adtak át, mint bármely más európai országban. Oroszország a második helyen álló Törökországgal együtt felel a teljes európai bevásárlóközpont átadások közel feléért az év első felében - derül ki a Cushman & Wakefield (C&W) European Shopping Centre Development tanulmányából.
Napi.hu, 2013. november 11. hétfő, 15:09
Fotó: Napi.hu

Összesen 1,8 millió négyzetméter új bevásárlóközpont terület került a piacra 2013 első felében, szemben az előző negyedévi  3,4 millió négyzetméterrel. A jelentős különbség az elemzés szerint leginkább a projektek átadásának csúszásából adódik. Év végéig összesen 4,9 millió négyzetméter átadását várják, melynek 70 százaléka Közép- Kelet Európában (Törökországgal együtt) épül.

Bár Oroszország még mindig csak a harmadik legnagyobb piac, 2014 végig várhatóan 3,2 millió négyzetméter építés alatt álló területtel, a tervezett fejlesztéseket illetően átveszi a második helyet az Egyesült Királyságtól. A fejlesztések alapján Törökország áll a második helyen, itt 422,5 ezer négyzetméter bővüléssel számolnak 2013 első hat hónapjában. A legnagyobb átadás a 110 ezer négyzetméteres  Vialand Theme Park volt.

Az Egyesült Királyság 182,6 ezer négyzetméter építés alatt álló területtel a harmadik helyen áll, míg a negyedik és az ötödik Lengyelország és Németország, összesen 214,2 ezer négyzetméterrel. Az első félévben fellendültek a fejlesztések az Egyesült Királyságban, ahol  2012-ben a 37 ezer új négyzetméter az elmúlt 52 év negatív rekordját állította be. A kínálat Lengyelországban hozzávetőlegesen 126,1 ezer négyzetméterrel - hét új plázával és egy bővítéssel -, az összes európai kínálat 10 százalékával emelkedett.

Domináns pozícióra törnek

A Cushman & Wakefield orosz irodájának kiskereskedelmi üzletágvezetője elmondta, Oroszországban jelentős a növekedés a minőségi bevásárlóközpont területek iránti keresletben, mely az évi 1,5 millió négyzetméter új terület ellenére meghaladja a kínálatot. Vannak olyan nagyvárosok, ahol egyáltalán nincs minőségi kiskereskedelmi kínálat, mint Perm, ahol lehetőség van domináns pozíció kialakítására. Moszkvában is érdemes még építeni, a 1,4 millió épülő négyzetméter mellett is.

Előretekintve 2014-re, várhatóan 171 új központot és 65 bővített plázát adnak majd át Európában, ez hozzávetőlegesen 6,2 millió négyzetméter új területet jelent. Nyugat-Európa éllovasa várhatóan Finnország lesz, ahol annak ellenére, hogy az év első hat hónapjában nem adtak át területet, a teljes bevásárlóközpont állomány várhatóan 13,7 százalékkal növekszik majd 2014 végéig.

Az elemzők szerint várhatóan továbbra is Közép-Kelet Európa fejlődő területei lesznek a meghatározóak, miután Oroszország vagy Törökország egy főre jutó bevásárlóközpont területe elég alacsony és továbbra is kevés a minőségi kínálat.

Erre figyelnek a befektetők

A befektetési piac hosszú távon ismét növekvő figyelmet szentel a fejlődő piacoknak. A kiskereskedelmi kereslet tovább növekszik Európában és a nagyobb alapok továbbra is a bevásárlóközpontokra fókuszálnak, de a magas kereslet és az alacsony kínálat miatt a befektetők kénytelenek kiterjeszteni a keresést és magasabb kockázatot vállalni.

A szakértők kiemelik, a kiskereskedelmi kereslet rögvest reagált az euró zóna jó híreire, és a kedvezőbb finanszírozásra. Emellett, ahogy a befektetők kiterjesztik a látókörüket a piacon, egyre több új fejlesztés valósul meg és ennek köszönhetően a következő 6 hónapban várhatóan megnövekszik az aktivitás is. Sőt, a kockázattűrés növekedésével egyre több spekulatív fejlesztést is terveznek, mely bizonyos piacokon több új terület épüléséhez vezethet.

HOZZÁSZÓLÁSOK