Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítették a balatonvilágosi Club Aliga üdülőközpont fejlesztését, tekintettel arra, hogy a projekt megvalósulása, ezáltal pedig a hazai turizmus élénkítése a magyar gazdaság szempontjából kiemelten fontos. Az előbb állami kézben, majd 2007-től magánkézben lévő, évtizedek óta fokozatosan romló állapotban lévő üdülőközpont fejlesztéseinek mielőbbi befejezését segíti elő a kiemelt jelentőségű beruházássá minősítés, amely értelmében számottevően gyorsulhatnak, de nem egyszerűsödnek az építkezéshez szükséges hatósági eljárások - közölte az Appeninn Holding.

A lapunknak eljuttatott közlemény szerint "az Appeninn cégcsoport, illetve az Nyrt. befektetői számára ugyancsak egyértelműen pozitív üzenettel bír a kiemelt nemzetgazdasági státusz ténye, hiszen így kiszámíthatóbbá válik a tervezett fejlesztések ütemezése és mielőbbi befejezése."

A holding ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a "kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítás ténye nem változtat azon az elképzelésen, amely szerint a terület fejlesztése a helyi érdekek figyelembevételével, Balatonvilágos Község Önkormányzatának bevonásával történik. Mindemellett az aligai strand az eddig megszokott feltételek mellett továbbra is nyitott lesz a látogatók számára."

Több szakaszban indul a felújítás

A Club Aliga területének fejlesztése több részből áll, amelynek az első, strandot érintő elemei már idén nyáron megvalósultak. A teljes balatoni vitorlásturizmus szempontjából komoly potenciállal rendelkező kikötő átfogó felújítása a jövő év őszétől kezdődően, várhatóan kétéves munka keretében valósul majd meg, amelynek része a kikötő hatékonyabb működését támogató, új, modern kikötőépület létrehozása is. A kikötő és a vízpart fejlesztésével tovább erősödhet a Club Aliga pozíciója a balatoni hajós életben - olvasható a közleményben.

A holding kiemeli: a fejlesztés központi eleme a Club Aliga területén található, erősen leromlott állapotú szálláshelykínálat megújítása is. Ennek keretében előreláthatólag 2023 végéig a Club Aliga területén egy egész évben működő, 4 csillagos, több mint 160 szobás szálloda épül fel. A hotelhez wellness részleg, konferenciaközpont, sportpályák, játszóterek, boltok és kávézók is tartoznak majd.

Ugyanakkor a helyi közösségekkel való egyeztetési folyamatokban a kiemelésről szóló döntés nem hoz változást: az Appeninn Nyrt. és az üzemeltető Pro-Mot Hungária Kft. Balatonvilágos Község Önkormányzatával továbbra is együttműködve, valamint a helyi érdekeket is figyelembe véve tervezi megvalósítani a térséget felvirágoztató fejlesztéseket - hangsúlyozza az Appeninn.

Támogatás is jött

Az Appeninn részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az ingatlanbefektetési és vagyonkezelő társaság 2019. évi eredménye elérte a 10,2 millió eurót (3,3 milliárd forint).

A tőzsdei társaságnak korábban Tiborcz István is közvetett tulajdonosa volt a BDPST Zrt.-n keresztül, amely április 22-én jelentette be, hogy megválna az Appeninn Nyrt. ingatlanbefektető, -üzemeltető és -fejlesztő társaságban meglévő, 29,3 százalékos tulajdoni hányadot megtestesítő részvénycsomagjától. Ebből 24 százalékot vásárolt meg az Indotek-csoport akkor.

A balatonvilágosi székhelyű, Club Aligát és kikötőjét tulajdonló Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft.-t 7,35 milliárd forint támogatásban részesítette a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.