Nemzeti otthonteremtési közösséget akar a kormány

Nemzeti otthonteremtési közösség létrehozását javasolja a kormány - az angol building society mintájára -, hogy versenytársat támasszanak a lakástakarékoknak - mondta Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.
MTI, 2016. január 18. hétfő, 13:57
Fotó: Napi.hu

A kabinet azért vágott bele a nagyszabású otthonteremtési programba, mert azt az elmúlt évek stabil gazdasági növekedése és az alacsony költségvetési hiány megengedi, továbbá mert kiemelt célnak tartja az új lakások és házak építését, miután az az elmúlt években jelentősen visszaesett - magyarázta Rogán.

Az új lakások és házak építését a kormány a már bejelentett áfacsökkentés, a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) és az építésügyi engedélyezés egyszerűsítése mellett nemzeti otthonteremtési közösség létrehozásával is támogatná, hozzátéve, hogy az utóbbiról szóló törvényjavaslat akár már kedden vagy szerdán az Országgyűlés elé kerülhet.

Ma a lakás-takarékszövetkezetekben mintegy egymillió embernek van megtakarítása, a kormány ezt évi 50 milliárd forinttal támogatja. Problémásnak látják azonban, hogy ezekből a megtakarításokból nem épülnek lakások.

Céljuk, hogy a lakáskasszáknak legyen egy versenytársuk, amihez az angol building society adná a mintát, és az állam ezt is támogatná. Azoknak, akik belépnek az otthonteremtési közösségbe, és ott megtakarítanak, tíz éven belül lakáshoz kellene jutniuk.

További könnyítések

Az otthonteremtési közösségről egy hónapos társadalmi vitát terveznek, parlamenti döntés március közepén várható róla. A közösség érdemi működése 2017-ben kezdődhet meg, az idei még csak az elindulás éve lesz.

A lakásáfa csökkentéséről elmondta: a kabinet arra számít, hogy e lépés miatt vitája lesz az Európai Bizottsággal. Ha így lesz, a kormány azzal érvel majd - jelezte -, hogy a lengyel példát követi, amelyet viszont már jóváhagyott a brüsszeli testület.

A csokkal kapcsolatban Rogán további könnyítéseket helyezett kilátásba, így például várható a tulajdoni korlát eltörlése, továbbá az ingatlan-értékhatár és az összkomfortra vonatkozó előírás könnyítése. A közfoglalkoztatottaknál a kormány azon dolgozik, hogy ők - az önkormányzatok bevonásával - a vissza nem térítendő támogatást vehessék igénybe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.01.18 15:25

A building society nem nemzeti otthonteremtés.

Ez a nemzetietlen kormány mindent nemzetiként adna el - egy hónap (!) alatt.

A cél szent: az emebrek pénzét gyorsan, amíg lehet, a takarékszövetekzetekbe nyomni - mert ezek lesznek azok a pénzintézetek ( a BS nem más, mint szövetkezeti bank ), amelyek a nemzeti jelző alatti kormánypárti működést - és természetesen az állampapírvásálást is - biztosítják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.01.18 14:46

"A kabinet azért vágott bele a nagyszabású otthonteremtési programba, mert azt az elmúlt évek stabil gazdasági növekedése és az alacsony költségvetési hiány megengedi"

Akkor miért nem a munkabéreket terhelő, észak-koreai szintű adókat, elvonásokat csökkentik?

Ja, az nem illik bele a mutyikommunizmus épitésébe, és főleg az ország valódi irányitói, a gátlástalan épitési vállalkozók terveibe?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rosszkutya, 2016.01.18 14:27

Mi az "lakastakarek szovetkezet"? Jelenleg nincs ilyen Magyarorszagon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html