A GKI  fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke januárban 94,5, ami lényegében megegyezik az előző felmérés eredményével. A jelenlegi érték jelentősen (12 ponttal ) elmarad a válság kirobbanása előtt mérttől. Mindez arra utal,  hogy nincs jele a fellendülésnek, egyelőre az elhúzódó stabilizáció időszakát éljük - hangsúlyozta Petz Raymund.

A GKI által, az Ingatlan és Befektetés című magazin szakmai támogatásával készített mutató számítási módját a könnyebb értelmezhetőség kedvéért átlakították, így a 100-as érték a hosszú távú piaci átlagot reprezentálja, vagyis az összehasonlítás alapja nem az ideális "egyensúlyi piac". A 100 feletti értékek kedvezőek, az alattiak a kedvezőtlen kilátásokat jelentik.

A piaci helyzet értékelései a legtöbb részpiacon a stabilizálódás jeleit mutatják. Mindazonáltal az iroda- és üzlethelyiség piacon az egy negyedévvel ezelőttihez képest javultak, a lakás és igazi meglepetésként a logisztikai ingatlanpiacon némiképp romlottak kilátások.

Továbbra is a lakáspiac jövőjét ítélik meg a legborúsabban a piaci szereplők, az iroda- és raktárpiaci várakozások között alig van különbség. A legderűsebbnek az üzlethelyiség - piac közeljövője tűnik.

Az ingatlanfejlesztők az üzlethelyiség-piacot illetően derűlátóbbak, mint az ingatlanforgalmazók és tanácsadók, az iroda- és a logisztikai piacon viszont borúlátóbbak. A lakáspiacon a két csoport kilátásai között nincs számottevő különbség.

A lakosság lakásépítési és vásárlási terveiben alig érzékelhető növekdést regisztrált a felmérés, s hasonlóan alcsony a felújítási kedv, ami továbbra is a mélypont körül alakul.