Nő az érdeklődés Budapest iránt

Tavaly is az előző évekhez hasonló volt a külföldi jelenlét a hazai ingatlanpiacon.
NAPI Online, 2008. március 20. csütörtök, 13:22
Fotó:

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium legfrissebb, tavalyi évre vonatkozó adatközléséből kiderül, hogy magánszemélyként 2007-ben is az előző évekkel megegyező számú, 1800 ingatlant vásároltak meg Budapesten külföldiek. A statisztika azonban torz, hiszen nem mutatja a cégen keresztüli vásárlást, illetve azon uniós állampolgárok ingatlanszerzését, akik csatlakozásunk óta engedély nélkül vásárolhatnak ingatlant hazánkban. Budapest részaránya a hazánkra irányuló külföldi érdeklődésben folyamatosan nő, tavaly már 39 százalékot ért el. A leginkább pedig az írek és a spanyolok kötődnek a fővároshoz.

Bár összességében mérséklődik a befektetési célú vásárlási kedv, a spanyol érdeklődők száma és részaránya nő. Ők leggyakrabban a klasszikus, régi építésű lakásokat keresik. Mivel a piac egyre szegmentáltabb, a jó befektetési lehetőségek kiválasztásakor evidens számukra a helyi piacot jól ismerő szakértőkhöz fordulni - foglalta össze ez irányú tapasztalatait Moskovits Pál, az Otthon Centrum Project Consulting vezetője.

Sok nyugati befektető azután is visszatér a magyar piacra, miután szerencsét próbált más, környező országban. Tapasztalataik szerint ugyanis nálunk stabilabb, kiegyensúlyozottabb az ügymenet (ingatlan-nyilvántartás, vásárlás, újraértékesítés, üzemeltetés, adózás), valamint a bérleti piac működése is mint a szomszédoknál. Az árak hosszú évek óta tartó stabil növekedése várhatóan nem szakad meg a következő években sem (ellentétben pl. Lengyelországgal, ahol most a magyarországinál jóval jelentősebb korábbi áremelkedések megtorpantak). Eleve alacsonyabbak ma a lakásárak Budapesten, mint például Bukarestben, Prágában, vagy a nagyobb lengyel és egyes szlovák városokban. Emellett a banki verseny is egyre kedvezőbb hitellehetőségekkel csábít.

HOZZÁSZÓLÁSOK