Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) mai, 26. közgyűlésén egyhangúlag újra Tolnay Tibort választották a szövetség elnökének, s megszavazták az újjáválasztott elnökséget.

Tolnay az építőipar tavalyi teljesítményével kapcsolatban elmondta, az a vártnál is rosszabb volt, s a megrendelésállomány, valamint a lakásépítés és az építési engedélyek drámai csökkenése miatt idén, sőt még 2012-ben sem várható markáns javulás. A válság nem rendezte át és nem tisztította a piacot, hanem fokozta a struktúrát jellemző káoszt, a vállalkozások száma csökkenés helyett növekedett. Változás ebben addig nem is várható, amíg az irreális árak fennmaradnak - tette hozzá.

A kevesebb megbízás miatt egyre zavarosabbak az állapotok, s olyan anomáliák is előfordulnak, hogy egy közbeszerzési eljárásnál a legalacsonyabb és a legmagasabb ár között több, mint kétmilliárd forint a különbség. Elhibázott, közérdeket sértő gyakorlat, hogy a közbeszerzéseknél a legalacsonyabb árat favorizálják, az emiatt felhalmozódó tartozások nyomán  kezdenek bontásokat a felháborodott kisvállalkozók - emelte ki az ÉVOSZ elnöke.

Évek óta ugyanazok a problémák sújtják az ágazatot, köztük a főként az állami és az önkormányzati szféra által táplált lánctartozás. A kincstár március végi adatai szerint a közintézmények tartozása eléri a 37 milliárd forintot. Folyamatosan csökken a rendelés állomány és az irreális árak miatt indultak újra az épületbontási kísérletek, mert sokak szerint ez egy következmények nélküli ország - hangsúlyozta Tolnay, hiszen milliárdos tartozásokkal alapítanak új cégeket vállalkozók.

A 2011-2012-es kilátásokkal kapcsolatban megjegyezte, nem lesz alapvető változás az ágazatban,
tudomásul kell venni, hogy a költségvetés helyzete nem engedi egyes ágazatok prioritásának növelését. Ebben az időszakban a szektorban rendet teremtő jogszabályi környezet kialakítását szorgalmazza a szövetség. Ám ezzel kapcsolatban ma rosszabb a helyzet, mint az előzőekben, amikor legalább volt kivel vitatkozni, ma viszont 4 minisztériummal kell egyeztetni.

Már többször jelezték például, hogy az áfa törvény és a közbeszerzési törvény ütközik, az áfát ugyanis a teljesítés igazolásakor kell befizetni, noha a fizetés akár 200 napnál is később következik be. Készül az új közbeszerzési törvény, amihez az ÉVOSZ 11 pontos javaslatcsomagot készített, közte elsőként a feltétel nélküli bankgarancia intézmények megszüntetését javasolva. De kötelezővé tennék a részletes költségkalkulációt, a mérnök ártól plusz-mínusz 20 százalékkal eltérő ajánlatok kizárását, a legjobb ár-érték arány elrendelését és a pozitív diszkriminációt. Fizetési határidőnek 45 napot javasolnak, ma a 250 napos fizetési késedelem is gyakori.

Tolnay szerint az idei és a következő évet tervezéssel és előkészítéssel kell átvészelni, hogy 2013-ra már indítható beruházásokon dolgozhassanak az ágazati szereplők. Úgy látja, a közintézmények épületenergetikai felújításának tervezési, és a magyar épületállomány felmérési költségei még a költségvetés jelenlegi helyzetében is vállalható méretűek.