Kiírta a budai Várbazár rekonstrukciójára szóló közbeszerzési eljárását a Várgondnokság Nonprofit Kft. és az I. kerületi önkormányzat, a munkák elszámolható költsége legfeljebb 8,16 milliárd forint plusz áfa lehet - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED). A hányatott sorsú Várbazár felújítása után és az új szolgáltatásainak köszönhetően évi 250 ezer látogatóra számítanak a projektgazdák.

A felújításra és a kapcsolódó közlekedés fejlesztésére csak egyben pályázhatnak a kivitelező cégek. Az épület rekonstrukciója mellett építeni kell többek közt egy rendezvénytermet és mélygarázst, feladat továbbá a kertépítés, a közművesítés, a restaurátori munkák és régészeti feltárások elvégzése. Építeni kell a turisták számára egy mozgólépcsőt és felvonót, a várfalon pedig gyalogos sétányt kell kialakítani. A kivitelezést 2013. február 1-jétől kell kezdeni, s 2014. március 30-ig befejezni.

Szigorú követelményeket szabtak

A kivitelezésre pályázóknak szigorú követelményeknek kell megfelelniük, rendelkezniük kell 2009-2011-ben összesen legalább 15 milliárd forint nettó árbevétellel és 9 milliárd forint mélyépítési, műemléki feladatokat és épületrekonstrukciót is tartalmazó magasépítésből származó bevétellel. Feltétel továbbá, hogy rendelkezzenek az elmúlt öt évből összesen legalább nettó 6 milliárd forint értékben, sikeresen átadott épületek építési referenciáival, köztük egy - legalább két épületet magában foglaló - magasépítési beruházás, egy műemlék épület felújítási és egy mélyépítési (ezen belül mélygarázs építési) munkával. A kivitelezők a nyílt közbeszerzési eljáráson december 10-ig tehetnek ajánlatot.

A beruházás az Új Széchenyi terv Közép-Magyarországi operatív program KMOP 3.1.1./E , Versenyképes turisztikai termék-és attrakciófejlesztés című konstrukció, valamint a Közlekedés Operatív Program, Közop- 5.5.0-09-11-2011-0027, Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése című kiemelt projekt keretében valósul meg. A finanszírozásra a KMOP keretében nettó 4,77 milliárd, míg a Közop-nál 3,39 milliárd forint uniós és magyar támogatás áll rendelkezésre.

Kiemelt beruházás, gyorsított eljárás

A beruházás a kormány döntése alapján kiemelt projektként valósul meg, az építést gyorsított hatósági eljárás segíti. A Várbazár rekonstrukciója és a közlekedésfejlesztés tervezésére kiírt közbeszerzést a Középülettervező Zrt. (Közti) nyerte meg nettó 298,4 millió forintért. A Köztit választották áprilisban a parlament előtti Kossuth Lajos tér átépítésnek tervezésére is, nettó 502 millió forintért. A nemzetbiztonsági szempontból különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzési eljárásról más adatot nem közölt az Országgyűlés Hivatala, csak a nyertes nevét és a vállalási árat. A Köztiről bővebben itt olvashat.