Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban egyre nehezebb olyan lakásokat értékesíteni, amelyek nincsenek tekintettel az idősebbekre, például korlátozzák a mozgási lehetőségeiket - írta a Business Insider Polska. A jövőben a befektetőknek olyan lakótelepeket kell kialakítaniuk, amelyek kiszolgálják az idősebbek igényeit. Mindennek hátterében az van, hogy a statisztikai hivatal, a GUS adatai szerint 2030­-ig az idősek fogják adni a lengyel társadalom egyharmadát.

Ennek a lakásépítésre is nagy hatással kellene lennie, de eddig egyetlen olyan házat sem építettek, amely speciálisan az öregek igényeit elégítené ki. Olyanokra lesz szükség - mondja a Polski Zwiazek Formy Deweloperskich igazgatója -, amelyekben az idősek önállóan élhetnek, de számíthatnak orvosi segítségre és a napi ügyeik intézéséhez szükséges segítségre is. Nem öregek otthonáról, hanem speciális lakásokról és lakótelepekről van szó.

Az idősek lakásainak építését nem csupán azok alacsony nyugdíja akadályozza, hanem a lengyelek gondolkodása is, amely szerint a gyerek kötelessége a szülővel foglalkozni. Nagyon nem tartják helyesnek, ha a papát, mamát intézetbe adják, viszont a lakások nem alkalmasak a betegebb idősek ellátására.