Ócsára költöztetik a bedőlt lakáshiteleseket

A fővárostól 27 kilométerre lévő Ócsán valósulhat meg a szociális családi-ház építő program első üteme. A város szociális ellátórendszere száz százalékban kihasznált, a helyiek a fővárosba járnak dolgozni, a vélhetően építésre szánt termőföldek viszont értékesek.
Szepesi Anita, 2011. augusztus 9. kedd, 13:57
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság cikke:

Nehéz értelmezni az ócsai szociális családi ház építési programot anélkül, hogy tudnánk, hogy honnan, az ország melyik részéből akarják ideköltöztetni a bedőlt hiteleseket, és hogy miből fognak ott megélni - kommentálta a hírt a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (MALOSZ) elnöke.

A konyhakert nem biztosítja a családok létfenntartását, s azért mert valaki nem tudja fizetni a részleteket, még lehet, hogy van munkája, amit nem mondhat fel az ócsai családi ház kedvéért - hangsúlyozza Varjasné Székely Éva, hozzátéve, hogy  a családok iskolás gyerekeinek szintén csak plusz nehézséget jelent egy ilyen váltás.

Pótcselekvésnek pazarlásnak és megtévesztésnek tartja az ócsai szocális családiház építési programot Varga Dénes gazdaságkutató, a DEM Gazdaságkutató Iroda kutatásvezetője. Mint fogalmaz, sem lakáspolitikai, sem szociálpolitikai jelentősége nincs, s csak részérdekeket szolgálha. Ráadásul Ócsán már komolyabb értéke van a földnek, amit nagy kár lenne egy ilyen programra elpazarolni - hangsúlyozza Varga.

Akár 1.3- 1,4 millió forint is lehet a hektáronkénti ára az Ócsa körüli szántóföldeknek, amelyek különösen azért is értékesek, mert az összefüggő, nagy termőföldek száma már korlátozott a megyében - tudtuk meg az Otthon Centrum telekdivíziójának vezetőjétől. Az összközműves, belterületi építési telkek árának plafonja Ócsán 8 ezer forint körül lehet, az ezer négyzetmétereseké ennél valamivel alacsonyabb, a 6,5-7 ezer forint közötti sávban mozoghat - tette hozzá Nagy Tibor.

A parcellázandó, fejlesztendő területeken, ahol ki kell építeni az infrastruktúrát, közműveket, a négyzetméterenkénti ár inkább 5-600 forintos sávban szóródik, a közös területek levonása után 800 forintos építési telekárral számolhatunk - mondta végül.

Ócsa Alsópakony felőli külterülete lehet a program számára kijelölve, de pontos részleteket még a város aljegyzője sem tud. Molnár Csaba a Napi kérdésére elmondta, a kilencezres lélekszámú Ócsán a mintegy ötzeres felnőtt lakosság zöme Budapestre ingázik, ami a kőbánya-kispesti vasútállomásig 40 perc.

A városban eddig a jelenleg felszámolás alatt álló FÉG volt az egyetlen nagyobb munkáltató. A jövőben a szerepét egy új vállalkozás, a Nagév veheti át. A helyi munkanélküliségről nem kaptunk adatot az aljegyzőtől (az illetékes dabasi munkaügyi központtól sem), a helyben bedőlt hitelesek arányát Budapest közelsége miatt az országos átlagnál valamivel jobban minősített Molná Csaba.

A város belterületén teljes a közművesítettség a szociális ellátórendszer azonban már most is százszázalékosan kihasznált, bővítésére - lakosság számának növekedése esetén - a forráshiányos önkormányzatnak nincs lehetősége. Uniós forrásokra ugyan pályáztak óvoda építésre, de nem nyertek - mondta az aljegyző.

A kormány.hu tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium valamennyi szempont figyelembevételével Ócsát jelölte meg a kormány számára a Szociális Családiház-építési Program I. üteme megvalósításának helyszíneként. A javaslat szerint alapvetően ezer négyzetméteres telkeken, házikerti növénytermesztés lehetőségével, korszerű és energiatakarékos közműellátással épülnének alacsony rezsijű családi házak a bedőlt hiteleseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2011.08.12 23:22

Ha már ilyen lakópark épül, nagyon vigyázni kellene az "image-ra", tehát csak olyan park jöhetne számításba, amelyben előre mutató megoldások vannak, egy kis Zöld Innovációt belevinni, esetleg elektromos autó és napelemes töltőállomás, stb..esetleg Zöld Energia termelés napelemekkel, stb..

Rehát olyan értéknövelő és takarékos megoldások kellenek, amelyek elfeledtetik a gettó érzetet és inkább különlegessé teszi azt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ycal, 2011.08.12 23:15

@GELI:
Jól látod GELI , de kövessük a te logikád, a 35-40 ezer mellé min. 30 rezsit is számolhatsz. Ez arányosítva 450-500 euro körüli német rezsi lenne, ami kicsit sántít.
De legyen így, 1000 euro rezsivel,akkor is marad még 600-1200 euro megélni, míg magyarországon havi 120-szal számolva kb. 185 euronak megfelelő forint, de mond, hogy rosszul látom és megkövetlek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2011.08.12 23:07

@GELI:
Az én véleményem, és meglátásom az, hogy az egész Ócsai projekt a távlati kissebségi politika szerves része!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.08.12 22:54

@razarus: igaziból a lényeg: az ócsai bérlakások csupán lehetőség a bedőlt hitelesnek, a mi adónkból... az államnak viszont megmarad az új ingatlan (amit ócsán épít) azaz befektetés...aki meg nem fizeti a bérleti díjat, azt kiteszik a híd alá... csak most már engem, adófizetőt mentenének már meg :) még ha nincs is hitelem
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.08.12 22:51

@nagytamas63: na és mégegy: az MNB a mindenkori jegybanki alapkamaton "ad pénzt" a ker.bankoknak :) tehát ezt az 1%-ot is el kell felejteni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html