A főváros legnagyobb alapterületű kerülete, a Rákos menti területrészeket tömörítő XVII. kerület még ma is keresett a csendet, sok zöldet kedvelők körében, így az elmúlt évtizedben ideköltözők nagy száma miatt mára szinte már teljesen megtelt - mondja a Napinak Gál Krisztián, az Otthon Centrum (OC) helyi irodájának vezetője.

Ehhez persze hozzájárult az is, hogy a családi házas övezetben az elmúlt néhány évben sorra épültek a többségében 6-8 lakásos társasházak, amelyekre az elmúlt évig megvolt az érdeklődés. Idén azonban a kereslet visszaesése, valamint a helyi városrendezési terv változása - amely szerint maximum háromlakásos társasház építhető - miatt leálltak a lakásberuházások.

Igaz, üres telek nemigen van: az építkezők eddig is többnyire lebontandó, régi házas házhelyek közül válogathattak. A telekárak egyébként 13-20 ezer forint/négyzetméter között szóródnak: ennél viszont magasabb, 30 ezer forintos négyzetméteráron lehet parcellához jutni a Helikopter lakópark területén. Az új építésű lakások négyzetméterára - éppen a kereslet visszaesése miatt - 300 ezer forintról indul a kerületben.

Van érdeklődés, ha visszafogottabb is, mint néhány esztendeje a használt lakások és az olcsóbb családi házak iránt. Az árak viszonylag alacsonyak és az infrastruktúra érezhetően fejlődik. Akinek nincs elegendő pénze, hogy Zuglóban vagy a XVIII. kerületben vásároljon, az a XVII. kerület mellett dönt, ahol a kedvezőbbek árak mellett a tömegközlekedés fejlesztése nyomán a jóval gyorsabban elérhető belváros is komoly vonzerő.

A helyi lakásválaszték igen sokszínű: a 20-as években épült kúriáktól kezdve a parasztházakon, a panel- és új társasházi lakásokon át a luxus családi házakig - 15 milliótól 200 millió forintig - minden ingatlanfajta megtalálható. A családi házak közül elsősorban a 20-26 millió közöttiek iránt van érdeklődés, a panelekre - olcsóságuk és a panelprogram miatt - jelenleg is van kereslet. Ez utóbbiak négyzetméterára általában 180-190 ezer, a "fiatalabb" rákoscsabaiaké 200 ezer, míg a Rákoskeresztúron épült, belső kertes, úgynevezett csúsztatott zsalusaké 220 ezer forintkörül mozog.