Ombudsmani kifogás a lakáscélú állami támogatások rendeleteivel szemben

A lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletek nem felelnek meg teljes mértékben az alkotmányossági követelményeknek - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Lenkovics Barnabás szerint egyes szabályok a jogalkalmazók számára sem egyértelműek, hatásaik nem kiszámíthatóak, főként a hiányos tájékoztatás miatt – írja a magyarorszag.hu.
NAPI Online, 2005. június 2. csütörtök, 08:03
Fotó:


Az ombudsman azért indított hivatalból eljárást, mivel a lakáscélú állami támogatások változásaiból adódó jogbizonytalanságok miatt számos panasz érkezett hivatalához.

Az ombudsman felkérte a miniszterelnököt, kezdeményezze, hogy a lakáscélú állami támogatásokról szóló rendeletet úgy módosítsák, hogy a támogatásokra való jogosultságról közigazgatási szerv hozzon határozatot.

Az ombudsmani jelentés hivatkozik az Alkotmánybíróság határozatára, amely szerint az alkotmányból nem következik, hogy a lakáshoz jutás állami támogatására az állampolgároknak alanyi joga lenne, és az sem, hogy az állam a lakáscélú állami támogatásoknak bármely meghatározott formáját köteles lenne biztosítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK