A közép- európai befektetési aktivitás tovább javult az év első felében, eddig 2,09 milliárd euró befektetéssel Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Romániában - derül ki a Cushman & Wakefield legfrissebb felméréséből. Ez jóval meghaladja a 2010 második félévében befektetett 1,83 milliárd eurót és arra enged következtetni, hogy ebben az évben az összbefektetések mértéke akár a 4,8 milliárd eurót is elérheti.

Lengyelország továbbra is a régió legmeghatározóbb szereplője annak ellenére, hogy a régióban az első félévben  csak itt csökkent a befektetési volumen a 2010-s második félévi1,27 milliárd euróról 875 millió euróra. Ezzel ellentétben, ugyanebben az időszakban a cseh befektetési volumen 295 millió euróról 744 millió euróra emelkedett,  Magyarországon pedig 78 millióról 233 millióra nőtt. A befektetési aktivitás az összes közép-európai piacon elmarad az 5 évvel ezelőtti átlagtól.

2011. első felében a portfólió tranzakciók domináltak minden piacon és az összes befektetési volumen több mint 60 százalékát tették ki. A CA Immo felvásárolta a Europolist 850 millió euróért, a VGP/ AEW Europe joint venture 300 millió eurót ért és a CPI 63 millió euróért vásárolta meg a Family Center kiskereskedelmi portfóliót Csehország és Szlovákia területén. Összesen 69 épület cserélt gazdát 2011 első hat hónapjában.

Kép: forrás:Cushman @ Wakefield

 


A befektetők érdeklődése az irodaépületek iránt megnőtt, de a tranzakciók lezárásával a harmadik, negyedik negyedévben a kiskereskedelmi befektetési aktivitás emelkedik majd. A kiskereskedelmi befektetési volumen az év első felében 1,12 milliárd euróról (2010 H2) 623 millió euróra esett vissza, míg az irodapiaci tranzakciók ugyanezen időszakban 466 millióról 947 millióra emelkedtek. Az ipari ingatlanok befektetési piaca 128 millió euróról 511 millióra emelkedett főleg a VGP tranzakciónak köszönhetően.

A jelentős CA Immo tranzakció mellett a 2011-es év első félévének fő befektetői az AEW Europe, az Atrium, a Deka, a Union, az Invesco, a Pradera ás az ECE. A cseh/szlovák és magyar piacokon továbbra is a CPI és az Erste a legjelentősebb szereplők. Egyre több új befektető jelenik meg ezeken a piacokon, akik magasabb kockázatot vállalva, akik már nem csak a főbb nyugati piacokon tevékenykednek.

A hozamok súlyozott átlaga a kiskereskedelmi szektorban jelentősen 7,2 százalékról  5,5 százalékra  növekedett, mely a növekvő befektetői aktivitást tükrözi a másodlagos lengyel városokban. A kiskereskedelmi hozamok az év második felében várhatóan csökkenek, miután több csehországi és lengyel ingatlant eladnak, várhatóan 6 százalékos elsődleges hozammal. Az irodapiac hozamainak súlyozott átlaga 7,4 százalékról 7,1 százalékra csökkent csakúgy, mint az Ipari piac hozamai, melyek 8,5 százalékról 8,2 százalékra csökkentek.