A magyar bankrendszer vállalati hitelállományán belül már 8 százalék a bedőlési arány, azaz a legalább 90 napja lejárt hitelek súlya, míg az a költség, amit a bankok valós veszteségként leírnak, immár 2 százalék felett van - indokolta a hitelezési szigort és a marzsok emelését Major János, az Erste Bank vállalati vezérigazgató-helyettese a Napi ingatlankonferenciáján. Hozzátette: Romániában, ahová korábban a cseh és magyar piacban csalódott spekulatív ingatlanbefektetők átvonultak, 15 százalékra ugrott a bedőlési arány, miközben Lengyelországban, ahol igazán a válság előtt volt rossz helyzetben a gazdaság, a 2004-es 15 százalékról 6-ra csökkent.

Egyfajta össznépi spekulatív pozícióban van az ingatlanpiac: a bankok inkább kivárnak, mintsem elvegyék a rosszul fizető ügyféltől, a cégek pedig halasztanák a törlesztést, azaz mindkét fél a fejlesztések újraindulásában és az árak emelkedésében reménykedik. Major szerint van arra esély, hogy a piac megússza a komolyabb áresést, vagyis még az előtt beindul a növekedés, hogy ez bekövetkezne. Magyarországon ugyanis - tette hozzá - vannak még valós ingatlanpiaci igények, azaz kellenek az új lakások és még az A-kategóriás irodaházak is, hiszen Budapesten kétmillió négyzetméternyi ilyen irodaterület van, szemben Bécs nyolcmillió négyzetméterével.

Hangsúlyozta ugyanakkor: addig nem fog újraindulni a hitelezés, amíg nincs transzparens piac, valós árak. Ahhoz, hogy ez mikor következhet be, némi támpontot adhat, hogy a hitelbedőlések és a fizetési gondok felmerülése között általában egy év telik el, vagyis amíg az előbbi terén nem látható javulás, maradhat a banki szigor. A kép azonban nem ennyire fekete-fehér, hiszen a bankok hitelezési aktivitását az is befolyásolja, hogy a versenytársak mikor kezdenek el újra hitelezni: miután minden bankot másképp érint a válság, más sebességgel is indítják el a kölcsönök folyósítását.

Az biztos - szögezte le Major -, hogy a bankok sokkal jobban fognak ragaszkodni az önerő-követelményhez, fontos lesz számukra az egyes projektek tényleges tulajdonosainak ismerete és annak elkötelezettsége (az offshore cégek így hátrányba kerülhetnek), illetve kedvezőbb pozícióban lesznek azok az ügyfelek, akik a nehéz időkben is hoztak áldozatot, és nem hagyták bedőlni a projektjüket, hitelüket. Utóbbi kapcsán megjegyezte: sok fejlesztő alulbecsli a bankárok emlékezetét.