Ötmillió forintos bírságot kaphatnak az ingatlantulajdonosok

Egész szezonban kötelező védekezni a parlagfű ellen: 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet a bírság, ha valaki nem irtja a gyomnövényt.
Szabó Dániel, 2019. június 14. péntek, 17:22
Fotó: Getty Images

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan, az idei nyáron is irtani kell a parlagfüvet. Az idei évtől azonban tovább szigorodott a szabályozás: megszűnt a július 1-jei "türelmi idő" a parlagfű elleni védekezésben - írja cikkében az Agrotrend.

Tehát már egész évben fennálló kötelezettség, hogy a földtulajdonosok megakadályozzák a virágbimbók kialakulását. Ahol elmulasztják ezt, az illetékes hatóság közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki. Ennek összege 15 ezertől 5 millió forintig is terjedhet annak függvényében, hogy mekkora a gyomfertőzöttség az adott ingatlanon.

Tavaly összesen 3884 parlagfűfoltot derítettek fel, amelynek a nagysága 6548 hektár, és 150 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

Az allergén növény virágzásának főszezonja augusztus és szeptember, de már korábban, júliusban is megkezdődhet a pollenkiengedése. Sőt, a melegedő őszök tapasztalatai azt mutatják, hogy akár október végéig, november végéig is virágozhatnak.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK