Prága elesett

Az Airbnb meghódította Prága belvárosát és elkezdte felzabálni az azt körülvevő területeket is. Sokan nem is egy, hanem több lakást dobnak be a szállásmegosztó rendszerbe.
Barabás Júlia, 2019. november 27. szerda, 20:04
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

Az Airbnb és más szállásmegosztó szolgáltatások meghódították Prága belvárosát is: az ottani lakások ötödét úgy adják ki, hogy van állandó lakója is, a maradék 80 százalék viszont teljes egészében a szállásszolgáltatás eszközévé vált - vette át a Deloitte tanácsadó cég tanulmányának adatait a Radio Praha.

Ami még inkább az közösségi rendszerek sikerét bizonyítja az az, hogy a bérbe adók kétharmada több mint egy lakást tol be a szállásmegosztásba és a lakások nagyjából fele évi több mint 180 napon áll a turisták rendelkezésére.

Az üzletet a cseh főváros idegenforgalmának gyors bővülése élteti: 2016 és 2018 között több száz ezerrel, egymillió fölé nőtt az évente Prágába látogató külföldiek száma.

Eközben a nagyváros hoteleinek és hosteleinek kapacitása csak 1,4 százalékkal nőtt, míg az Airbnb és társainak fogadóképessége 34 százalékkal ugrott meg. Míg 2016-ban 10,3 ezer apartmanbérlés volt az Airbnb keretében, addig 2018-ban már 13,8 ezer és a szállásmegosztó cég szerint 2025-re további 4500-as emelkedés várható. Prága történelmi belvárosában ma már minden negyedik lakás valójában szálláshely, így a központtól kifelé terjeszkednek az Airbnb-be és más szállásmegosztó rendszerekbe bevont lakások.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.11.28 08:07

Helyes. Így olcsón lehet szállást találni Prágában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html