Fürjes Balázs kormánybiztos szerint ütemszerűen és költségemelkedés nélkül halad a jelenleg már szerkezetkész Puskás aréna építése, amelynek a Magyar Labdarúgás Napjára, azaz november 25-ére kell üzemkésznek lennie - tudósított a helyszínbejárásról az MTI.

Amennyiben a határidő előtt, már november 15-ére elkészül a létesítmény, akkor válogatott mérkőzéssel, ellenkező esetben kettős rangadóval avatják fel a stadiont - közölte Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke.

Katlan hangulatot szeretnének

Öt alapelvet igyekeztek betartani a munkálatok során - mondta az építés irányításáért felelős kormánybiztos. Az első a múlt iránti tisztelet, melynek fényében a régi stadion helyén, a toronyépület megtartásával épül az új, amely küllemében is a régit idézi, ráadásul az elbontott anyagokat beleépítették az újba.

Fürjes Balázs szintén fontos szempontnak tartotta, hogy igazi, XXI. századi aréna valósuljon meg, azaz a közönség gyorsan és könnyen közlekedjen, a lelátó meredeken íveljen fel, ezzel elősegítve a "katlan hangulatot", illetve így közelebb legyenek a nézők a küzdőtérhez - írta az MTI. Szintén alapvetőnek tartotta, hogy a 67 ezer férőhelyes stadion teljesen fedett lesz.

A harmadik kiemelt cél az volt, hogy több legyen, mint futballstadion. Ennek érdekében 1500 férőhelyes konferenciatermet is kialakítanak, a toronyépület pedig múzeumként funkcionál majd, elsőként a névadóról, Puskás Ferencről nyílik kiállítás jövő tavasszal. Az aréna alkalmas lesz szuperkoncertek és fesztiválok megtartására is - közölte Fürjes.

MTI Fotó, Illyés Tibor

100 százalék magyar munka

Fontosnak tartotta azt is, hogy száz százalékban magyar legyen a beruházás. Amíg 15 éve a Papp László Sportaréna tervezésében brit és amerikai mérnökök dolgoztak és a megvalósítást francia cég végezte, addig ezúttal mindent magyarok végeztek a tervezéstől a kivitelezésig, csak az külföldi a stadionban, amit Magyarországon nem lehetett előállítani. (A Puskás stadion fővállalkozója - a tartalékkerettel együtt nettó 150 milliárd forintos vállalási árral - a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt., az utóbbi tulajdonosa a Paár Attilához köthető WHB Befektetési Kft. és az Épkar Zrt. - a szerk.)

Ötödik pontként Fürjes azt mondta, hogy nemzetközi szinten átlagos árból kívánták megvalósítani a létesítményt, az EU-s értesítőben meghirdetett közbeszerzést hirdettek, amelyből a legolcsóbbat választották, így a Puskás Aréna áfa nélkül nettó 143 milliárd forintból épül fel. (A stadion kivitelezésére kiírt közbeszerzésre Mészárosék konzorciumán kívül csak a Strabag-cégek alkotta konzorcium tett ajánlatot, amely a tartalékkerettel együtt számolva ötmilliárddal drágább, nettó 155 milliárdos árajánlatot adott - a szerk.)

Csúszás esetén a kivitelező napi 142 millió forint kötbért köteles fizetni csúszás esetén. A kormánybiztos szerint az építkezés 15 ezer embernek adott munkát, a kecskeméti acélgyárosoktól kezdve a kamionsofőrökön át az építőkig, a munkaterületen pedig naponta 1500-2000 ember tevékenykedik. Az építkezés során 10 ezer tonna acélt és 75 lakótelepi ház felhúzásához elegendő vasbetont használtak fel, a küzdőtér 11 ezer négyzetméteres lesz.

Csányi Sándor, Tarlós István, Fürjes Balázs
Kép: MTI Fotó, Illyés Tibor

Csányi: már az UEFA is nyugodt

Csányi Sándor közlése szerint ma már nyugodtan szemléli az építkezést az európai szövetség (UEFA), de súlyos volt a helyzet, amikor 2017-ben elvették Brüsszeltől a 2020-as Eb társrendező szerepét, mert a Puskás Aréna is komoly csúszásban volt, amit viszont mostanra behoztak. A stadion biztosan betölti szerepét a négy Eb-mérkőzéssel. Reméljük, a magyar válogatott is betölti az Eb-részvétellel - mondta a sportvezető.

Csányi szerint néhány éven belül lesz nemzetközi döntő a stadionban, amely ha bizonyít, akkor Bajnokok Ligája-döntő is lesz.

Az országnak és a fővárosnak szüksége van egy ilyen multifunkcionális arénára - mondta Tarlós István főpolgármester.

Gera Zoltán, a 2020-as kontinensviadal magyarországi nagykövete, egyrészt örül, mert gyönyörűnek látja már most a stadiont, másrészt sajnálja, hogy nem egy-két évvel korábban készült el, mert így ő már nem futballozhat benne.

A jövő évi Eb-n, melyet rendhagyó módon 12 ország egy-egy városában rendeznek, a Puskás aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Amennyiben a magyar válogatott is résztvevő lesz, akkor legalább két találkozóját hazai pályán játszhatja a csoportkörben.írta az MTI.