Bagdy Gábor emlékeztetett, hogy tavaly nyár végén sikerült birtokba vennie a fővárosnak az épületet, majd tendert írtak ki a műszaki hiányosságok és hibák felmérésére, ezt nyerte el az épületet tervező, majd a projektből később távozó Kas Oosterhuis. A főpolgármester-helyettes szerint a korábban számolt 31 milliárd forint helyett kevesebb mint 10 milliárdból sikerülhet a CET ügyét rendbe tenni.

A közelmúlt eseményeit sorolva elmondta, megnyitották a mélygarázst, valamint használatba vehették a Duna-parti sétányt a kerékpárosok és a gyalogosok. Jelenlegi tervek szerint 2013 végén nyithat meg az épület, de a műszaki hibák feltárása után a kivitelezésre is közbeszerzést kell kiírni, amely időigényes.

A sajtótájékoztatón Kas Oosterhuis azt mondta, a fejlesztő Porto Investment a kivitelezés során több hibát is elkövetett, ezek pontos felmérése a következő hetekben készül el. A legnagyobb hibának az üvegszerkezetnél használt sík homlokzati rendszer használatát nevezte, mivel emiatt geometriai problémák keletkeztek, ennek köszönhető a beázás és korrodálódás is. Emellett biztonsági és minőségi problémák is vannak, sok részlet pedig sem technikailag, sem esztétikailag nem megfelelő.

A legfontosabb feladatnak ezen hibák lépésről lépésre történő kijavítását és a karbantartási költségek csökkentését nevezte. Hozzátette: bár nem tökéletes, de az acélszerkezetet megtartják, mert ezzel kevesebb probléma van, a homlokzat egyéb elemei viszont rosszabb állapotban vannak. Az Átrium javítása négy, a fejrészé pedig hat hónapot vehet igénybe - tette hozzá.

A sajtótájékoztató előtt a Porto Investment sajtóközleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írták, ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás miatt. Mint írták, Kas Oosterhuis úgy adta át az acél héjszerkezet dokumentációját a megrendelőnek, hogy az általa megnevezett mérnökiroda nem vett részt a tervezési munkában. Az MTI kérdésére Bagdy Gábor erre úgy reagált: a Porto folyamatosan polgári peres eljárásokkal hátráltatja a projektet, mert az a célja, hogy minél tovább húzódjon az épület átadása.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A CET (Central European Time) műszaki átadás-átvételi eljárását leállították, de a belső beépítéshez nem fogtak hozzá, az épület jelenleg üresen áll.