Bíztatóak a statisztikák, de a lakóingatlan- és lakásberuházások terén még nem érzékelhető az autópálya- és mélyépítési területeken mért pozitív elmozdulás - állapítja meg a MÉASZ elnöksége közleményében. A sokféle építőanyag beépítését igénylő lakóingatlanok építésére jótékony hatással lehet a nemrégiben meghirdetett, közszolgálati alkalmazottak otthon-teremtését segítő kamattámogatási program.
Vidor Győző, a MÉASZ elnöke elsősorban a jövőre megnyíló, új EU-pályázatok dinamizáló hatására számít abban az esetben, ha a gazdaság szereplőit olyan pályázati lehetőségek segítik majd, amelyek lakóingatlan- valamint iroda- és telephely-beruházásokon át helyzetbe hozzák a hazai építőanyag gyártókat is.

Lakásból a szükséges ötöde épül csak meg

A falazati termékek piacát nagy mértékben befolyásolja, hogy idén mindössze 7-8000 új lakás épül, ami mindössze az egyötöde kiöregedő lakások a szakértők által ideálisnak tartott pótlási értékének - jegyzi meg a MÉASZ. 2013-ban a családi házas szektor csökkenése látszólag megállt, azonban az idei bázis már így is rendkívül alacsony: volumen bázison a falazóanyagok piaca a 2010-es értékeknek ma mintegy fele.

A tégla- és cserép termékek értékesítése a 2012-es szinten stagnál; a dinamizálódáshoz szükséges lenne a bérlakásépítés előmozdítása - hangsúlyozza a MÉASZ elnöksége. Az új otthonteremtési program, valamint a közszolgálati alkalmazottakra vonatkozó, tervezett új otthonteremtési (kamattámogatási- és önrész finanszírozási) rendszer 2014-ben segítheti a lakásépítés élénkítését. A fehér falazóanyagok forgalmában év/év alapon augusztus végéig mintegy 9 százalék a csökkenés. A családi házas szektor csökkenése megállt, azonban igazi javulás csak a felújítási szegmensben érezhető.

Ez hiányzik az építőanyagipar talpra állásához

Az expandált szigetelőanyag (polisztirolhab) piac négyzetméterben kifejezett volumene az utóbbi években mintegy 10 százalékkal csökkent, erősen érezhető a nagyberuházások, például a panelszigetelési programok hiánya. Az alkalmazott vastagság viszont több, mint 10 százalékkal növekedett, így az összmennyiség köbméterben kifejezve stagnál. A kevés építést az utólagos szigetelések  próbálják kompenzálni.

A piacon továbbra is akut probléma a specifikációkat el nem érő, részben szürkén beérkező, negatív árversenyt gerjesztő importtermékek jelentős aránya, ezek gyengébb minősége a fogyasztókra nézve is hátrányos. Az ipari csarnok építésben is gyakran használt szálas szigetelőanyagok volumene a 2012-es szinten maradt, köszönhetően a vastagság növekedéssel kísért négyzetméter csökkenésnek.

Kevesebb, de vastagabb

A szigetelőanyagok piacán a vastagabb szigetelő rétegek terjedése energiatudatosabb beruházói szemléletet tükröz. Az építőkémiai és vakolati termékeknél is a felújítás veszi át a kieső volumen egy részét. A ragasztók, speciális építőkémiai termékek és vakolatok piacán a 2010-es szintekhez képest a visszaesés 2010-2012 között meghaladta a 25 százalékot, és 2013 augusztusáig (év/év alapon) sem sikerült megközelíteni a 2010-es szintet. Az épületgépészeti termékek, rendszerek és eszközök értékesítése stagnált 2012-höz képest.

A falazati anyagoknál regisztrált 2009-es drasztikus volumencsökkenés mind a vakolati- és építőkémiai anyagok, mind az épületgépészeti termékek csoportjában technológiai okból mintegy egy évvel később jelentkezett. Ezzel összefüggésben, a KSH által regisztrált szerződéses állomány növekedésének hatása - a szakipari kivitelezés ütemezésével összhangban - várhatóan ugyanígy kitolódik 2014 végére, 2015 elejére.