Az idei első félévben 9 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt és 10 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt - jelentette a KSH.

A használatba vett lakások száma 34, az új engedélyeké 41 százalékkal volt alacsonyabb mint 2009 azonos időszakában. A befejezett lakásépítkezések száma két régióban közel felére, további háromban kétharmadára csökkent. Ennél is jobban gyengült az építési szándék: az új engedélyezések 5 régióban felére-egyharmadára csökkentek. Csak a fővárosban kértek ugyanannyi engedélyt ebben a félévben mint az előző év azonos időszakában.

Az új építési engedélyek éves száma 2004 óta - változó intenzitással - csökken. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 eddig eltelt negyedéveiben a visszaesés gyorsulni látszik: az első negyedévben 30, a másodikban 50 százalékos a csökkenés.

A használatba vett lakások száma - szemben a 2008 és 2009 közötti növekedéssel - az első negyedévben 26, a másodikban 41 százalékkal csökkent. Az idei első hat hónapban hozzávetőlegesen annyi lakást vettek használatba mint a 2000-es évek elején, az építési konjunktúra élénkülése előtt.

A legnagyobb lakásépítő a főváros, ahol az év első felében a használatba vett lakások száma ugyan 38 százalékkal csökkent, de országos részaránya így is 30 százalék (a közép-magyarországi régióban épült a lakások 55 százaléka). A jelentősebb építtetői csoportok részesedése azonos mértékben apadt, így - 2009 első félévhez hasonlóan - körülbelül fele-fele arányt képviselt a lakosság és a vállalkozások csoportja, míg önkormányzati lakás mindössze 14 épült.

A kivitelezésben az építőipari vállalkozások súlya tovább nőtt (arányuk már 86 százalék), miközben a lakossági házilagos kivitelezés részaránya 2 százalékponttal csökkent. A kislakások egyharmados hányada változatlannak tekinthető, az új lakások átlagos alapterülete 92 négyzetméter, 3 négyzetméterrel nagyobb a 2009 első hat hónapjában mértnél.

A lakásépítések számának átlagosan egyharmados visszaesése valamennyi településtípusra érvényes, s ugyanez jellemző Közép-Magyarország, valamint Nyugat- és Dél-Dunántúl átlagára is. Ettől eltér a közép-dunántúli régió, ahol a csökkenés mértéke csak egyötödnyi, az alföldi régiókban viszont az adat csaknem megfeleződött.

A kiadott új építési engedélyek alapján több mint 950 ezer m2 lakóépület és több mint 1 millió 560 ezer m2 nem lakóépület beépítését tervezik. Ez a lakóépületek esetében 40 százalékos visszaesést jelent 2009 első félévéhez képest, a nem lakóépületeket illetően azonban a csökkenés jóval mérsékeltebb, 8 százalékos.