A romániai ingatlanárak alakulását - hivatalos adatok hiányában - többnyire az ingatlanközvetítő portálokon fellelhető kereslet és kínálat alapján lehet követni, mivel a források nemritkán egymásnak ellentmondó adatokat közölnek, a helyi közjegyzők saját értékbecslésük alapján dolgoznak.

Az adásvételi szerződés hitelesítésének díját ugyanis az ingatlan árának bizonyos százalékában állapítják meg, az ingatlan értékét a saját rendszerük szerint becsülik meg, függetlenül attól, hogy ténylegesen mennyiért kelt el.
 

A romániai közjegyzők egyesületének (UNNP) idénre vonatkozó árlistáján a bukaresti ingatlanok értéke nemritkán 80 százalékkal alacsonyabb, mint 2008-ban volt. Az irányadó több mint 400 oldalas tanulmányt két értékbecslő cég, az Euro Expert SRL és az Expert Valuation SRL készítette.
 

Három éve például egy bukaresti a nyolcvanas évekbeli, háromszobás, Győzelem téri lakást 240 ezer euróra taksáltak, ma egy hasonló méretű ingatlan adásvételi szerződésekor már csak 54 ezer euró után számolnak fel közjegyzői díjat. A közjegyzők becslése szerint 75 százalékkal alacsonyabb, mindössze 29 ezer eurót ér egy militari háromszobás ingatlan, a korábban 120 ezer euróra becsült dristori és egy 100 ezer euróra értékelt berceni lakás ma már csak 50 illetve 40 ezer eurót ér. 

Az UNNP adatai szerint tavaly 11 hónap alatt 321,3 ezer adásvételi szerződést kötöttek, nagyságrendileg ugyanannyit, mint 2009 azonos időszakában.