A Népszava összegyűjtötte az elmúlt évek stadionépítési projektjeit, és megézte azok árazását. A projektekről általánosságban elmondható, hogy eddig 36 darab stadionra az Orbán-kormány eredetileg 211,96 milliárd forintot tervezett költeni, amiből végül 367 milliárd forint lett. A lap gyűjtései alapján arra jutott, hogy az átlagos árnövekedés a projekt elkészültéig 73 százalékos volt.

A lap gyűjtése szerint - amely csak és kizárólag a nyilvánosan elérhető adatokat összegezte - egyetlen olyan stadionépítési projekt volt az országban (a kaposvári), amelyik olcsóbb lett a tervezett összegnél.

A lap egészen kirívó árazásokkal találkozott a projekteknél, amelyek a tervezetthez képest nagyságrendekkel magasabb összeget emésztettek fel. Ezek oka általában "a megváltozott műszaki tartalom", "költségnövekedés", "az építkezés közben váratlanul felvetődött és előre nem látható építészeti problémák felbukkanása".

A Népszava szerint a "listavezető" a Puskás Aréna, amelyik a kiindulási pontként bejelentett 100 milliárd helyett 190-ből épült fel.

A fehérvári stadion majdnem tízmilliárdos árnövekedését már menet közben a váratlan építészeti problémákkal magyarázták, a stadion átadása késett vagy fél évet, utána pedig az ivóvízrendszer bakteriális fertőzése miatt csúszott a használatba vétel.

Eredetileg 5 milliárd forintból tervezték felhúzni az időközben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősített kispesti Honvéd-stadiont, de csak 11,7 milliárdért találtak rá kivitelezőt. Egy újabb kormányhatározat szerint azonban az új arénáért akár 17 milliárdot is kiszámlázhat majd a vállalkozó. A 8200 ülés látványosan túlméretezett beruházás képét mutatja, hiszen Kispesten jóval háromezer alatt volt az átlagnézőszám - írja a lap.

A Ferencváros kivételével szinte mindenhol az igényeket messze meghaladó, túlméretezett stadionok épültek. Debrecenben konkrétan csökkent a nézőszám, miután a régi arénából az új, húszezres stadionba költöztették a csapatot. Az abszolút csúcs Szigetszentmiklós, ahol úgy kezdtek stadiont építeni, hogy a csapat is megszűnt, jelenleg 420 millióért árverezik a befejezetlen torzót.

A szombathelyi stadionnál majdnem hatmilliárd forinttal ugrott meg az át, és az üzemeltetés itt is az államkasszát terheli.

További részleteket itt talál.