Lakóingatlanból júliusban 48,3 százalékkal épült kevesebb, mint júniusban, 21,2 százalékkal csökkent az épülő irodák és 12,9 százalékkal az egyéb épületek száma. Az előző év júliusához képest az építőipari visszaesés 22,4 százalék  - derül ki a statisztikai hivatal (INS) adataiból.

A projektek csökkenő száma ellenére a román fővárosban június végén nyolc ezer új, eladatlan lakást tartottak nyilván - derül ki a Colliers International Romania felméréséből. Ebből mintegy 5400 lakóingatlant a fejlesztők kínált eladásra. A Colliers szerint az év első hat hónapjában összesen 600 új lakás sikerült értékesíteni a román fővárosban, miközben a frissen átadott ingatlanok száma elérte 2500-at.

A lakásvásárlást támogató Első lakás nevet viselő kormányprogramnak sem sikerült az építőiparban fellendülést hozni, a vásárlók többsége ugyanis az olcsóbb, használt ingatlanokra kötött szerződést. A kereslet-visszaesés átlagosan 10 százalékos négyzetméterenkénti árzuhanást okozott 2009 decemberéhez képest. Egy hasznos négyzetméter lakóingatlan átlagára a tavaly év végén Bukarestben 1300 euróba került (áfa nélküli ár), június végén ugyanezért már csak 1170 eurót kértek. A 2008-as ingatlanboomhoz viszonyítva ugyanakkor közel 30 százalékos ármérséklődés tapasztalható.
 

Ennek ellenére a vásárlók úgy vélik, a romániai ingatlanárak továbbra is túlzottan magasak, figyelembe véve a nemzeti valuta euróhoz viszonyított egyre gyengülő árfolyamát az árcsökkenés valóban nem olyan látványos. A piaci szereplők többsége ezért további árcsökkenésre számít, az áresés üteme azonban mérséklődni látszik.