A társasházkezelők többsége nem műszaki szakember, így a kivitelezések szakmai felügyelete nem biztosított - hívja fel a figyelmet a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége (MTOSZSZ), a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) és a Lindab Kft. A kivitelezések szakmai támogatásának erősítésében egyre nagyobb szerepet játszanak a gyártók és a társasházi szövetségek közötti együttműködések.

A közös költségek közel 30 százalékát kellene a társasházaknak valamilyen felújítási alapban elkülöníteniük a rendszeresen javítások fedezetéül. Ezzel szemben a lakóközösségek csupán a költségek néhány százalékát fordítják erre. Pedig az épületek többsége erősen leromlott, a kémények béleletlenek, a tetőszerkezet romos, az energiahálózat egyre nehezebben bírja a terhelést, a vízvezeték-rendszer pedig korrodálódott.

A panelházak  a lakókat és a környezetet is megterhelő mértékben energia-pazarlóak. A társasházak rendszeresen végeztetnek érték-, állag- és balesetmegelőző felújításokat, ám a kivitelezések szakmai felügyeletét nem biztosítják, ami komoly problémákhoz is vezethet - hívják fel a figyelmet a szakmai szövetségek és a gyártók.

Az állam 1992-ben közel 900 ezer lakást privatizált. A ma meglévő 30-60 ezer társasház többsége is ekkor alakult - sajnos megfelelő szakmai útmutató és épületdiagnosztika nélkül. Az állagmegóvásra sem akkor, sem azóta nem készültek fel a tulajdonosok - emeli ki Farkas Tamás, a LOSZ elnöke.

Hasonlóan fogalmaz Langer Ivánné az MTOSZSZ elnöke is,  mint mondja a  nagyobb társasházkezelői cégeknél általában van műszaki szakember, de az egy-egy ház képviseletét ellátó közös képviselők sok esetben nem rendelkeznek megfelelő műszaki ismeretekkel. Egy adott problémát felismernek, de hogy a kihívott szerelő végül milyen alapanyagból, milyen színvonalon látja el a feladatát, és hogy az okot, vagy csak a tünetet szüntette-e meg, azt sajnos már nem minden esetben tudják megítélni.

A Lindab Kft. kezdeményezésére létrejött együttműködés eredményeként most szorosabb kapcsolat alakulhat ki az önkormányzatok, a társasházkezelők és a gyártók között. A résztvevők célja, hogy szemléletváltást érjenek el a társasházi felújítások műszaki, épületbiztonsági támogatásának terén.