Szeptemberben kétszer annyi építőipari cég adta föl, mint egy éve

Szeptemberben rekordközeli cégbedőléseket és cégbezárásokat regisztrált az Opten céginformációs szolgáltató az építőiparban, miközben az ágazat termeléséhez és kilátásaihoz képest indokolatlanul magas maradt az újonnan alapított vállalkozások száma.
NAPI, 2011. október 20. csütörtök, 11:13
Fotó: Napi.hu

Az első őszi hónapban az építőiparban - a nemzetgazdaság egészéhez hasonlóan - az augusztusi viszonylagos lassulás után új lendületet vett a cégfluktuáció. Bár az építőipari cégbedőlések számának növekedési üteme év/éves és negyedéves alapon is kisebb a teljes vállalati körnél regisztráltnál, a helyzet továbbra is aggasztó - kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Szeptemberben 0,3 százalékkal kevesebb céget vontak felszámolási eljárás alá, mint egy évvel korábban (a nemzetgazdasági átlag 4,7 százalékos növekedést mutatott),  401 építőipari cég került fizetésképtelen helyzetbe. Ez eggyel kevesebb ugyan, mint egy éve, ám a júniusi 491 és a tavaly szeptemberi 402 után minden idők harmadik legmagasabb havi adata. Augusztushoz képest 138-cal több építőipari vállalkozással szemben indult felszámolási eljárás, figyelembe kell venni azonban, hogy a nyár utolsó hónapjában a cégbíróságok a szabadságolások miatt csak "fékezett habzással" működnek. Az év eddig eltelt része borúsabb képet mutat: szeptember végéig 3061 vállalkozást döntöttek be az ágazatban, a növekedés 2010 első három negyedévéhez képest 4,4 százalékos.

A tulajdonosok inkább magukra hagyják cégeiket

A végelszámolásokat illetően számszakilag is rosszabb a helyzet a nemzetgazdasági átlagnál, szeptemberben ugyanis több mint kétszeresére nőtt azon cégek száma, ahol a tevékenység befejezése mellett döntöttek. A növekedés egyéves üteme az építőágazatban meghaladja a nemzetgazdaság egészében ebben a hónapban regisztrált - csúcsnak számító - 99,7 százalékot. A 356 új szeptemberi végelszámolás 101 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és minden idők negyedik legnagyobb havi adata.

Az első kilenc hónapban 81,8 százalékkal több cég bezárásáról határoztak a tulajdonosok vagy a cégbíróságok, mint egy évvel korábban (a nemzetgazdasági átlag 60,7 százalék). A sok végelszámolás mögött számos esetben szabálytalan működés, illetve a mérlegek hiánya húzódik meg, ami miatt a bíróságok kényszereljárásokat indítanak. Ezeket a társaságokat tulajdonosaik egyszerűen magukra hagyták, nem egyszer adósságokkal együtt" - mondja Csorbai Hajnalka.

Az "adósságlovagok" indokolják a szigorítás

A cégalapítási kedv valamelyest csillapodott, de a szeptemberben bejegyzett 488 új építőipari vállalkozás kevésnek semmiképpen sem nevezhető. Bár egy év alatt 6,4 százalékkal csökkent az ágazat "vonzereje", a megelőző hónaphoz képest így is 42-vel több új vállalkozás indult. A hónap végéig idén 4489 új céget indítottak, ami csak 0,8 százalékkal kevesebb, mint 2010 azonos időszakában.

Az újabb és újabb cégekbe menekülő »adósságlovagok« száma gyakorlatilag nem változott egy év alatt, ami mindenképp indokolja a törvényi szabályozás következetesebb betartását, illetve a kormány által tervezett szigorítást" - vélekedik az Opten stratégiai igazgatója az ágazatban nem csökkenő cégfluktuáció okairól. A szakember szerint ugyanis a napokban napvilágot látott, az ágazat kibocsátásáról és megrendelésállományáról szóló KSH-adatok alapján az ágazat valós vonzereje semmilyen módon nem arányos az új alapítású cégek számával.

HOZZÁSZÓLÁSOK