Nagy támogatást adnak a használt lakásra is - itt vannak a részletek

Júliustól ugyanolyan összegű kedvezményes kamattámogatású hitelt igényelhetnek a gyermekes családok, ha használt lakást vásárolnak, mint ha újat vesznek - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.
Domokos László, 2019. február 18. hétfő, 14:12
Fotó: Napi.hu

Ez a lépés az Orbán Viktor miniszterelnök által múlt vasárnap bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv része. Így a jövőben ha egy családban két gyermeket nevelnek vagy vállalnak, akkor 10 millió forint kamattámogatott hitelt tudnak felvenni, bármilyen lakást vesznek, ha pedig ennél több gyermeket nevelnek, illetve vállalnak, akkor 15 millió forintos kamattámogatott hitelhez juthatnak a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) mellé.

Ez azt jelenti, hogy 25 éves futamidővel számolva 48 ezer, illetve 72 ezer forint lesz a havi törlesztőrészlete a családnak. Előtörlesztésre is van lehetőség, és arra is, hogy ne a teljes összeget vegye fel a család. A kedvezményes hiteleket a bankfiókokban lehet majd kérni, a csok igénylésekor - sorolta Novák az MTI beszámolója szerint.

Július 1-jétől eltörlik a használt ingatlanok családi otthonteremtési kedveznényes (csok) vásárlásánál a jelenlegi 35 millió forintos értékhatárt.

Tavaly januártól a harmadik és a további gyermek érkezésekor az ingatlanfedezetű jelzáloghitelekből gyermekenként elengednek egy-egy millió forintot. Majd iédn júliustól a kétgyermekes családok számára is megnyílik a hitelelengedés lehetősége, és megemelik a nagycsaládosok hitelelengedésének az összegét. Ez azt jelenti, hogy a második gyermek születésekor egymillió forintot engednek el, a harmadiknál négymillió forintot és minden további gyermeknél újabb egy-egy millió forintot. A hitelelengedés nem csak a csokos hitelekre vonatkozik, hanem akár a korábban fennálló devizahitelekre is - tette hozzá az államtitkár.

A sok bővítése, és a csokhoz kapcsolódó új lehetőségek az egyszülős családok számára is hozzáférhetőek lesznek. Rövidesen 100 ezerre nő a csokon keresztül eddig támogatott családok száma.

Júliustól egy használt lakást vásárló, a második gyermekét váró család összesen 2,4 millió forint vissza nem térítendő, továbbá 9 millió forint kedvezményes kamatozással visszafizetendő támogatást kaphat. Harmadik gyermeket váró család esetén ez 6,2 millió, illetve 11 millió forintot jelent. Új lakás vásárlása esetén a támogatás második gyermeket váró családnál 3,6 millió és 9 millió forint, míg a harmadik gyermeküket váró családoknál 14 millió forint vissza nem térítendő támogatás mellé 11 millió forint kedvezményes hitel jár - mondta az államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK