Bizonyára sok társasházban lakóval előfordult már, hogy a teli szemeteszsákot egyszerűen kitette az ajtaja elé, hogy majd akkor vigye le a tárolóba, ha amúgy is arra megy. Csakhogy ez az "ártatlan" mozdulat 20 és 500 ezer forint közötti bírságot érhet, azonban a katasztrófavédelem - ebben az egy esetben - eltekinthet bírságtól.

Főszabály szerint ugyanis ha valaki leszűkíti a menekülési útvonalat egy társasház folyosóján, akkor a hatóságnak kötelező bírságot kiszabnia. Hogy ez az összeg a 20 ezerhez vagy az 500 ezer forinthoz lesz-e közelebb, az az előidézett veszély nagyságától függ. Nyilván más elbírálás alá esik pár szemeteszsák vagy például több köbméter éghető anyag tárolása a folyosón - tájékoztatta lapunkat Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

A szabályok szerint a régi társasházakban 110, az újakban 120 centiméter széles sávot kell szabadon hagyni, a minimális magasságnak el kell érnie a 195 centimétert. Ez azért nagyon fontos, mert ha valaki egy füsttel teli folyosón keresztülesik egy kerékpáron vagy néhány szemeteszsákon és nem tud továbbmenni, akkor könnyen füstmérgezést szenvedhet.

A katasztrófavédelem harminc méternél magasabb épületeket kétévente, a tizennégy és harminc méter közötti épületeket pedig azok tűzvédelmi állapotától függően, de rendszeresen ellenőrzi.

A tűzoltók ilyenkor azt vizsgálják, hogy a házzal kapcsolatban támasztott biztonsági követelmények érvényesülnek-e. Megnézik, hogy

  • a lakók tárolnak-e a ház közös helyiségeiben éghető anyagokat,
  • rendelkezésre állnak-e a beépített tűzjelző készülékek,
  • megfelelően működik-e a hő- és füstelvezető rendszer,
  • valamint azt is, hogy megvannak-e a tűzoltó készülékek.

Az OKF tájékoztatása szerint a bírságolási gyakorlatukban az életszerűségre törekszenek, vagyis nem fogják agyonbüntetni azokat, akik néhány órára kitesznek egy zsákot a folyosóra, aki viszont leszűkíti a menekülési útvonalat, mélyen a zsebébe nyúlhat.