A vidéki városok közül Temesváron a legolcsóbbak, míg a fekete-tengeri Constantán a legdrágábbak az ingatlanok - derül ki az imobiliare.ro felméréséből. Az ingatlanközvetítő hetente közzétett árindexéből kiderül, hogy május 17. és 23. között országos szinten 0,7 százalékkal csökkentek a négyzetméterárak az előző héthez és 2,9 százalékkal az előző év azonos időszakához képest.

A román főváros ingatlanpiacán némi élénkülés mutatkozott, a fent említett időszakban egy euróval került többe egy négyzetméter mint az előző héten, az előző év azonos időszakához viszonyítva azonban négy százalékos az áresés. Az ingatlanközvetítő portál szerint újépítésű ingatlant Temesváron érdemes vásárolni, ahol a múlt heti 1,2 százalékos árcsökkenés következtében a lakások hasznos négyzetméteréért átlagosan 907 eurót kértek.
 
Ezzel szemben Kolozsváron 964, Constantán 1000, Iasi-ban 1011, Brassóban 1070, míg Bukarestben 1450 euróba került egy négyzetméter. A használt ingatlanok az ország keleti felében a legolcsóbbak, ahol 800-900 euró az átlagos négyzetméterár. Kivételt képez ez alól a tengerparti Constanta és Bukarest, ahol egy négyzetméter 1040, illetve 1252 euróba került. Brassóban 1000 euró alatt lehet használt lakást venni, míg Kolozsváron és Temesváron átlagosan 1030 illetve 900 euróért.


A felmérés szerint a garzonok Brassóban, a kétszobás ingatlanok Iasiban, a háromszobás lakások pedig Temesváron a legolcsóbbak.

Az ingatlanszakértők a következő időszakra további árzuhanásra számítanak miután a bukaresti kormány úgynevezett luxusadóval készül sújtani a több ingatlannal rendelkező magánszemélyeket. A tervek szerint a második lakás adója száz, a harmadiké pedig 200 százalékkal nőne már június elsejétől. Amennyiben a tulajdonosnak az ingatlanjaiból plusz bevétele is származik, az adó mértéke további 30 százalékkal növekedne.