Várhatóan jelentős engedményeket tesz a Kenderföldeken szálloda és villaparkot építeni kívánó magánberuházó - tervezett beruházás ellen tiltakoznak a helyiek. Az eredeti tervekhez képest a Félsziget Resort Kft. egyebek mellett kevesebb épületet emelne, csökkentené a lakások számát és felhagyna a felszín alatti építkezéssel – írja a Tihanyi Visszhang, a helyi önkormányzat lapja. Végleges döntés még nincs, egy hónap múlva születhet megállapodás.

A tihanyi polgármester, Tósoki Imre még augusztusban állapodott meg a Révbe Érünk Egyesület vezetőjével arról, hogy a Kenderföldeken tervezett magánberuházás körül kialakult helyzet rendezése érdekében tárgyalást kezdeményez a magánberuházóval, hogy közelítse egymáshoz az álláspontokat. A civil szervezet a beruházást településképi és környezetvédelmi szempontból is aggályosnak tartotta, kérték: olyan építkezés valósuljon meg a területen, amely elfogadható a helyi lakó- és nyaralóközösségnek egyaránt.

Az első egyeztetés megtörtént a magánberuházókkal és a tervező irodával. A megbeszélésen, amelyen a polgármester és Tihany főépítésze vett részt, közeledtek egymáshoz az álláspontok, a magánberuházó több pontban is hajlik a beruházás módosítására. A beruházó elállna a felszín alatti építkezéstől, más technológiával alakítanák ki a házak alapját, a tervezett 11 lakótömb helyett csak kilencet építene, és mintegy harminc százalékkal csökkentené a kialakítandó lakások számát. A tárgyaláson ígéretet tettek arra is, hogy mérsékelnék az ingatlan beépítettségét, az engedélyezett 20 százalékos beépíthetőséget nem használnák ki, így még nagyobb lenne a zöldterület.

Szeretnénk elérni, hogy a beruházást kivitelező cég finanszírozza az elkerülő út tervezési költségeit és vállalja magára az út építési költségeinek legalább a felét – válaszolta a lap kérdésére Tósoki Imre polgármester. Az elkerülő út nyomvonalának biztosítása érdekében módosítani kell a helyi szabályozási tervet, ezt a folyamatot már el is indította az önkormányzat, mivel e nélkül nem épülhetne meg a terület közlekedése és élhetősége miatt létfontosságú új út.

Előzetes tárgyalás folyik arról is, hogy a magánberuházó a villaparkban 15-20 lakást átadna az önkormányzatnak, amelyekre rendeletben szabályozott kedvező feltételekkel elsősorban tihanyi fiatalok, de mindenképp tihanyi állandó lakosok tudnának pályázni. A beruházás módosításairól döntés egyelőre nem született, további egyeztetések lesznek, várhatóan egy hónap múlva születhet megállapodás.

A magánberuházások engedélyezésében az önkormányzatnak csak településképi szempontból van hatásköre, azaz a lehetőségeink behatároltak. Ennek ellenére úgy érzem a beruházó megértette, hogy engednie kell az eredeti tervekből – vélekedett Tósoki Imre. A magánberuházás megvalósulása a jelenlegi adószinten évi 60-65 millió forint építmény- és telekadó bevételt hozna a településnek, a megépülő szálloda pedig további 50 millió forint idegenforgalmi adót – olvasható a tihanyi önkormányzat lapjában.