A József nádor téri mélygarázs helyett a Ferenciek terén épülő Buddha Bar hotel és a Váci utcai Cosmo hotel a Budapest Szíve projekt csatlakozó magánberuházása, erről a fővárosi önkormányzat már egy éve megállapodott a Mellow Mood-csoporttal, a szerződésben szereplő határidőt azonban tegnap 2012. március 31-re módosította a fővárosi közgyűlés. Ekkorra kell elkészülnie a Buddha Bar hotelként újjászülető Klotild palotának. (A Cosmo már tavaly elkészült.)

A korrekcióra  azért volt szükség, hogy a belvárosmegújító program ne essen el a 4,2 milliárdos uniós támogatástól, amelynek ugyanis feltétele a támogatás értékének 60 százalékáig megvalósuló magánberuházás. Korábban ezt a szerepet az OTP Befektetési Ingatlanforgalmazási és Vagyonkezelő Zrt. kétmilliárd forintos, József nádor téri, bruttó 18 ezer négyzetméteres mélygarázsa játszotta volna, ám miután a beruházás a mai napig nem kezdődött el, szükségessé vált a projektcsere a kivitelezések csúszása miatt, most pedig a határidő kitolása. A Budapest Szíve projekt első üteme fizikai befejezésének új határideje 2012. június 30.

A kaputérség kivitelezése egyébként nagyjából befejeződött, a hídfőterek építése július végén zárul. A második ütemben megvalósuló Széchenyi István téri és József Attila utcai fejlesztés előkészítésére a Budapesti Közlekedési Központ kapott megbízást. A Széchenyi István tér (korábbi Roosevelt tér) megújítása új elem, amelynek keretében egy reprezentatív városi tér jön létre a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt, a Szent István térről induló Zrínyi utcai gyalogostengely, valamint a Hősök terétől induló turisztikai folyosó átvezetésével a Lánchíd−Vár és a Duna-korzó irányába.