A leállt beruházások mellett 2012-ben számos új startolt, illetve több, évek óta befejezetlen építkezés is újraindult. A piaci kilábalás mindazonáltal hosszúnak ígérkezik. A közel 400, értékesítés alatt álló budapesti lakásprojekt adataiból kiderül, hogy a 2012-ben átadott projektek mérete átlagosan 12 lakásos volt, szemben a válság berobbanása előtti óriásprojektekkel.

A tavaly átadott 111 beruházásból a legtöbb, szám szerint 17 a XI. kerületben épült meg, amit a XIV. kerület 15-tel, a III. és a XXII. pedig 10-10, átlagosan csak néhány lakásos projekttel követ. A legtöbb lakás, 370 darab, Zuglóban épült, a második helyen álló  XI. kerületben pedig 230. Ezt követően szoros a mezőny: 90 és 100 lakás között épült a XIII., III., VI. és XXI. kerületekben. Az I. és VIII. kerület ugyanakkor tavaly nem mozgatta meg a beruházók fantáziáját; itt nem adtak át új társasházat.

 

Amit elkezdenek, nem biztos, hogy be is fejezik

Az idénre tervezett 1800 lakásnál valószínűleg kevesebb lesz az év végéig ténylegesen átadottak száma, ugyanis az év eleji tervek egyre nagyobb hányada - tavaly például 30 százaléka - tolódik át a következő évre, vagy áll le akár építés közben is. A 2014-es átadásra jelenleg tervbe vett 650 lakás végső száma pedig jelentősen változhat még addig - mondja a jövőről Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Az elmúlt fél évben több kisebb mellett négy, 50-150 lakás közötti projekt értékesítését szakították meg a végső építési fázisokban, egyet-egyet a VII., VIII., XIII. és XIV. kerületekben. Szerencsére tavaly már ennek az ellenkezőjére is akadt több példa, azaz hogy akár már évek óta befejezetlen építkezés és értékesítés - rendszerint vagy a finanszírozó bank, vagy egy új beruházó által - újrainduljon; legújabban például a VIII. és XI. kerületben történt ilyen - teszi hozzá az elemző.

Ezekben a kerületekben még kapósak az új lakások


Budapesten tavaly 1500 újépítésű lakást értékesítettek,  a XIII. és XI. kerületek voltak a favoritok, egyenként 300-300 új lakással. A IX. kerület újra éledezik, több nagyobb projekt startolt az elmúlt két évben, és itt adták el a harmadik legtöbb - 200 - lakást. Ezt a XIV. kerület követi 150 lakással. Említést még a VIII., III., XXI. és X. kerületek érdemelnek 50 feletti eladási számmal. Maximum csak tucatnyi új lakást lehetett ugyanakkor tavaly eladni az V., XIX., XXIII., I. és XVII. kerületekben.

Idén január végén 2600 már átadott, de még eladatlan lakás volt Budapesten, szemben a három évvel ezelőtti 3800-zal.  Van közöttük már tíz éve megépült társasházi ingatlan is (a XII. kerületben). Több mint 400 új lakás vár gazdára a XI. kerületben, 300 feletti a XIII. és III. kerületben, 200 feletti pedig a XIV. kerületben. Húsznál kevesebb azonnal költözhető lakás közül ugyanakkor a XVI., I., XII. és XXIII. kerületekben válogathatunk. A már átadottakon kívül mintegy 1300 az eladatlan lakás a jelenleg épülő beruházásban. Tehát ha valaki most keres új társasházi lakást a fővárosban, az nagyjából 3900 ingatlan közül választhat - összegez Valkó Dávid.

Így alkudhat a beruházóval

A lelassult értékesítés előmozdítása érdekében ugyanis a beruházók már jó ideje különböző ötletekkel próbálják a potenciális vevők érdeklődését felkelteni. Előszeretettel élnek például a bérlet lehetőségével. Ilyenkor vagy fix, egy-két éves időtartamra adják bérbe a lakásokat, s a bérlő azt később kedvező kondíciókkal megvásárolhatja, vagy az eladatlan lakások akár bérelt állapotban is megvehetők. Az akár milliós nagyságrendű - vagy százalékban mérve kétszámjegyű - egyedi akciók mellett az árérzékeny vevőket célozza az a terjedő
szokás, hogy a lakások szerkezetkészen is megvásárolhatók külön árlista alapján, s a vevő vagy a beruházóval, vagy saját maga választotta céggel végezteti el a burkolási, festési munkálatokat, és szerzi be a szanitereket, beépített bútorzatot. A lényeg az egyedi igények kiszolgálása mellett a vásárláskor fizetendő minél alacsonyabb ár.

A legolcsóbb 2012-es átadású lakásokat Pest peremkerületeiben kell keresni. 230 ezer forint alatti az átlagos kínálati négyzetméterár a XX., XXI. és XXIII. kerületekben, s 300 ezer alatti a limit a X., XV., XVII., XVIII. és XIX. kerületekben. 3-400 ezer forint/négyzetméter között
leginkább a IV., XIII., XIV., XVI. és XXII. kerületekben érdemes keresgélni.

A III., VIII., IX. és XI. kerületekben már négyessel kezdődik az átlagos fajlagos ár. Másik végletként, a II., V. és XII. kerület kis társasházi, vagy tetőtér-projektjei viszont gyakran már a 6-800 ezer, sőt, luxus társasházaknál akár egymillió forintos fajlagos árakat ostromolják. A hirdetett árakból azonban nagy eséllyel lehet engedményeket elérni.