Új stadion épül Budapesten - mutatjuk, kié lehet a milliárdos üzlet

Az MTK kiírta közbeszerzését az új stadionja kivitelezésére. Csak az a cég pályázhat, amely az elmúlt öt évben épített vagy újított már fel legalább 3 milliárdért sportlétesítményt, és készített UEFA előírások szerinti stadion kivitelezésére terveket.
Napi.hu, 2015. július 1. szerda, 17:12
Fotó: Napi.hu

A Magyar Testgyakorlók Köre (MTK) közbeszerzési eljárást hirdetett az új, 5000-5500 fő befogadóképességű, fedett lelátójú, UEFA 3-as kategóriájú Hidegkuti Nándor Stadion kiviteli terveinek elkészítésére és kivitelezésére. A korábbi stadiont lebontották. A nyertesnek 360 nap alatt kell a munkát elvégeznie, de előteljesítést is vállalhat.

Az MTK sportlétesítményeinek fejlesztésére a kormány határozataiban több lépésben, összesen 8,69 milliárd forint támogatást különített el. Tavaly 5,65 milliárdot (a Hidegkuti stadion újjáépítésére 3,91 milliárdot, a stadionhoz kapcsolódó edzőpálya megújítására 350 milliót, míg a zuglói multifunkcionális csarnok építésére 1,39 milliárdot), majd idén májusban további 3,04 milliárd forintot (ebből 960 millió plusz mehet a stadionra, 880 millió a mellette kialakítandó edzőközpont létesítményeinek korszerűsítésére, valamint idén és jövőre összesen 1,2 milliárd az MTK városmajori sporttelepének fejlesztésére).

A kormány tavaly novemberben nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítette az MTK teljesítmény-fejlesztési projektjeit, az új Hidegkúti stadion és a zuglói Lantos Mihály sporttelep sportcsarnokának építését. Ez azt jelenti, hogy ezek megvalósítása felgyorsulhat, a hatósági eljárási határidők lerövidülhetnek.

Így az új stadion felépítését az állam 4,87 milliárddal, a stadion melletti területen az focicsapatokat kiszolgáló edzőközpontot 1,23 milliárd forinttal támogatja. (Deutsch Tamás, az MTK elnöke áprilisban azt közölte, amikor még 5,6 milliárdos állami támogatásnál tartottak, hogy a fejlesztéseket 90 százalékban a kormány, 10 százalékát pedig saját forrásból finanszírozzák.)

Szigorú feltételekkel lehet pályázni

A közbeszerzésen nyertes kivitelezőnek a stadion és fedett lelátók mellett az épületben irodákat, öltözőket, kiszolgáló és rendezvény helyszíneket kell kialakítani, feladata a környezetrendezés, a közlekedési és közmű infrastruktúra és egy parkoló építése.

Azok a kivitelező cégek vagy konzorciumok tehetnek ajánlatot, amelyek az elmúlt két évben rendelkeznek összesen legalább 4,7 milliárd forint nettó árbevétellel, illetve magasépítésből 3,5 milliárdos bevétellel - derül ki a közbeszerzési felhívásból. (Az új alapítású vállalkozásoknál legalább 3,5 milliárdos nettó árbevétel a követelmény.)

A referenciák között fel kell tudni mutatni az elmúlt öt évben egy sportrendezvények lebonyolítására alkalmas létesítmény építését vagy felújítását legalább nettó 3 milliárd forint értékben. Összesen legalább 3,5 milliárd forint értékű magasépítési referenciát kell igazolni, s köztük lennie kell - többek közt - egy minimum 3500 fő befogadóképességű létesítménynek, ahol 3500 darab ülőhely is van, illetve minimum 3000 négyzetméternyi sportpálya felület.

A kiviteli tervekre vonatkozó referenciák között pedig igazolni kell egy legalább 3500 fő befogadóképességű, az UEFA Stadion infrastruktúra szabályai szerinti, legalább 3-as kategóriájú stadion előírásait és az MLSZ 2014-es infrastruktúra szabályzatának első osztályú pályára vonatkozó előírásait teljesítő labdarúgó stadion kiviteli terveinek elkészítését.

Ilyen referenciákkal kevés vállalkozás rendelkezhet a magyarországi cégek közül, ezek alapján a pályázók között lehet a Fradi-stadiont építő Market Építő Zrt, a debreceni stadiont építő Hunép Zrt., és a felcsúti létesítményt építő Mészáros és Mészáros Kft.

A nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattételi határideje augusztus 10-én 11 órakor jár le.

Az új MTK-stadionról készült bemutatófilmet itt nézheti meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rosszkutya, 2015.07.05 22:31

Valamire csak jok lesznek ezek a stadionok, gondoljunk csak Chile-re. Remelem megerem, hogy a tetves fideszkomcsikat itt gyujtjuk ossze es lojuk halomra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.07.03 11:10

@hunorti:

pl. trafik ügyben lehet feljelentést tenni, miután megsemmisítették (eltüntették)a nyertes pályázatokat, a nem nyerteseket pedig visszaküldték (eltüntették szintén)??
ne gondolkozz ezen, mert meleg is, meg fog ártani
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.07.03 11:07

@hunorti:


hogyne
nem lehet, hogy nem is igazán tudja, melyik országban van?? :)
hogy nem is amerikában van?
rád gondolva (mivel a tesód, lehetnek hasonló, finoman szólva nem igazán szerencsés génjei), még ezt sem zárom ki...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.07.03 11:05

@hunorti:

ebben az országban 1 darab elit sincs.nemhogy kettő
az újfasisztákra gondolsz?
mert azok szaporodnak, ugyan elitnek nem mondanám a 80-as, legfeljebb 90-es IQ-jukkal, a kimondottan barbár gondolkozásukkal, a nulla ismeretekkel a 21. századról
mond már meg, milyen elitet lehet kiállítani abból a körből, milyen kihívásnak tud megfelelni aki pl. csak mohácsot és trianont tudja maga előtt tolni, két ilyen roppant "pozitív, reménykeltő" eseményt??
mit tud mondani a jövőről??
egyáltalán mi köze hozzá??
a jövőről ma sem tudunk semmit a hatalmasságoktól sem..csak annyit, hogy legyen olimpia, aztán majd lesz valahogy, ha megússzuk, esetleg akkor lesz néhány lélegeztetőgép is a kórházakban
wazze ez jövőkép?????
innen tényleg menekülni kell
no future ebből és errefelé, kedvesem :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.07.03 10:57

@hunorti:

csak annyit írok..hogy IDIÓTA
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html