A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A bíróság egy évvel az eljárás megindítását követően hagyta jóvá a csődegyezséget. Az 50 ezer négyzetméter alapterületű épületet még 2006-ban vásárolta meg 4,5 milliárd forintért a kanadai Tippin Corporation az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-től, ezt követően 2009-ig az MTV bérelte vissza a székházát. A lerobbant épületre impozáns terveket készítettek, többfunkciós hasznosítást álmodtak a kanadaiak, a beruházás azonban el sem indult. Az épület tulajdonosa, a Tőzsdepalota Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. 24 millió euró hitelt vett fel az MKB Bank Zrt.-től, a cég bevételei azonban a tévé kiköltözésével szinte nullára csökkentek, így törleszteni sem tudott.

A tavaly augusztusban bejelentett csődeljárást követően lapunk idén januárban adott hírt arról, hogy az MKB követelését egy luxemburgi székhelyű befektetési alapra engedményezte, így a Futura Funds SICAV Plc lett a cég, illetve az épület meghatározó tulajdonosa, a korábbi fejlesztő Michael Tippin legnagyobb hitelezője (Napi Gazdaság, 2013. január 23.). A bíróság mostani döntésével az ismeretlen áron gazdát cserélt hitel tulajdonrésszé alakult.

Az egykori tőzsdepalota 2015-ben befejeződő átalakítására a korábbi bejelentések szerint mintegy 100 millió eurót, azaz 30 milliárd forintot szánt volna a kanadai befektető. Az épület ugyanakkor a legutóbbi, 2011-es értékbecslés szerint is mindössze 40 millió eurót, 12 milliárd forintot ér. Nem tudni, hogy a Futura − Tippinnel vagy nélküle − belekezd-e fejlesztésbe, esetleg továbbadja a védett épületet − kérdésünkre sem a Futura máltai központjától, sem a Tippin képviseletét ellátó Réczicza ügyvédi irodától nem kaptunk választ.

 

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!